x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie BNR a modificat în jos proiecţia de inflaţie pentru finalul acestui an la 3,1%

BNR a modificat în jos proiecţia de inflaţie pentru finalul acestui an la 3,1%

07 Aug 2013   •   12:45
BNR a modificat în jos proiecţia de inflaţie pentru finalul acestui an la 3,1%
Sursa foto: Karina Knapek/Intact Images

Banca Naţională a României (BNR) a modificat în jos, la 3,1%, prognoza de inflaţie pentru finalul acestui an, la fel ca şi la finele anului viitor, a declarat, miercuri, cu ocazia prezentării raportului trimestrial asupra inflaţiei, Mugur Isărescu, guvernatorul BNR, informează agerpres.ro.

Anterior, BNR prognoza pentru pentru finalul acestui an o inflaţie de 3,2%. Ţinta de inflaţie pentru finalul anului este de 2,5% plus/minus un punct procentual.

'Probabil că la sfârşitul lui septembrie, să zicem chiar mai devreme, inflaţia va intra în interval, intervalul de variaţie în jurul ţintei multianuale de 2,5% şi se va menţine în acest interval până la sfârşitul perioadei de proiecţie, în trimestrul II 2015', a declarat guvernatorul BNR.

Banca Comercială Română (BCR) a modificat proiecţia de inflaţie pentru finalul acestui an la 3,3%, sub previziunea anterioară de 3,6%, a declarat, recent, pentru AGERPRES, Eugen Sinca, analist şef, BCR şi vicepreşedinte al Asociaţiei Analiştilor Financiar - Bancari din România (AAFBR).

'Principalul element care ne-a determinat să modificăm estimarea de inflaţie pentru 2013 este producţia agricolă foarte bună din această vară', a spus Sinca.

La aceeaşi inflaţie se aşteaptă şi economiştii UniCredit Ţiriac Bank.

'Scenariul nostru de bază prevede o scădere a ratei inflaţiei până la 3,3% la finalul anului curent. Pentru moment, ne menţinem această estimare, dar admitem că balanţa riscurilor este înclinată spre o scădere (cu atât mai mult cu cât 2013 va fi un an agricol bun)', a declarat Mihai Pătrulescu, senior economist al băncii.

Ionuţ Dumitru, economist şef al Raiffeisen Bank, vede pentru finalul acestui an o inflaţie de 2,7% datorită anului agricol foarte bun şi reducerii preţului la energia electrică.

Ultimele date ale Institutului naţional de Statistică arată că preţurile de consum au rămas relativ stabile în iunie, rata lunară a inflaţiei fiind de 0,01%, în timp ce rata anuală a urcat uşor, de la 5,32% în mai la 5,37%, fiind în linie cu prognoza Băncii Naţionale a României (BNR) pentru primul semestru, de 5,3%.

×