x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie BNR a tăiat dobânda de referinţă

BNR a tăiat dobânda de referinţă

30 Iun 2009   •   00:00

Banca Naţională a României a redus cu 0,5 puncte dobânda de politică monetară şi a scăzut ratele la rezervele minime obligatorii cu 5 puncte pentru valută şi cu 3 puncte pentru lei.

Consiliul de Administra]ie al BNR a decis să reducă cu 0,5 puncte procentuale rata dobânzii de politică monetară, de la 9,5% la 9%, începând cu 1 iulie, şi să scadă ratele rezervelor minime obligatorii cu 5 puncte pentru valută, la 35% din pasivele băncilor, şi cu 3 puncte pentru lei, la 15%.

Decizia este cea de-a treia reducere de dobândă din acest an, proces început în luna februarie, când a aplicat o scădere de 0,25 puncte procentuale, de la 10,25% la 10%, urmată de o nouă tăiere în luna mai, de la 10% la 9,5%, prima relaxare de 0,5 puncte din ultimii doi ani.

Dacă scăderea dobânzii de politică monetară era aşteptată, reducerea concomitentă a rezervelor minime este o premieră. Analiştii mizau pe o mişcare mai prudentă, de diminuare pe un singur palier, fie a RMO, fie a dobânzii de politică monetară.

EFECTE

Reducerea ratelor rezervelor minime obligatorii (RMO) la pasivele în lei şi valută eliberează în piaţă circa 9 miliarde lei (2,1 miliarde euro), din care aproximativ 4 miliarde lei provin din scăderea RMO la pasivele în moneda naţională, a declarat Napoleon Pop, membru în CA al BNR.

De asemenea, în urma deciziei, scad automat, începând din 1 iulie, şi dobânzile la facilitatea de credit (lombard), de la 13,5% la 13% pe an, şi la facilitatea de depozit de la 5,5% la 5%, în condiţiile în care acestea sunt fixate la plus/minus 4 puncte procentuale faţă de dobânda cheie.

×
Subiecte în articol: economic