x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie BNR. Cel mai slab leu din istorie, în raport cu euro

BNR. Cel mai slab leu din istorie, în raport cu euro

de Daniela Ivan    |    22 Iun 2018   •   11:29
BNR. Cel mai slab leu din istorie, în raport cu euro

Banca Naţională a României a afişat, ieri, un curs de 4,6695 lei pentru un euro, în creştere cu 0,08% sau cu 0,35 bani faţă de cotaţia precedentă, stabilită la 4,6660 lei pentru moneda unică europeană. Acesta este cel mai slab curs al leului în raport cu moneda unică, conform statisticilor băncii centrale. La casele de schimb valutar ale băncilor, cel mai ieftin euro se putea cumpăra ieri cu 4,7440 lei, spre disperarea celor care au împrumuturi în moneda europeană.

Recordul anterior a fost înregistrat la 23 ianuarie 2018, când BNR a anunțat un curs de 4,6679 lei pentru un euro. De asemenea, leul s-a depreciat şi în raport cu dolarul american, până la valoarea de 4,0518 lei, mai puţin cu 1,7 bani (0,42%), comparativ cu cotaţia de miercuri, când dolarul fusese cotat la 4,0348 lei. Acesta este cel mai mare nivel din 27 iunie 2017, când a fost 4,0522 lei. Faţă de ziua precedentă, e o creştere foarte mică, de 0,08%, şi de fapt vorbim de o volatilitate, însă, regională, mare, a declarat Dan Suciu, purtătorul de cuvânt al BNR.

Acesta a mai precizat că alte valute din zonă au avut o volatilitate mult mai mare, atât forintul, cât şi zlotul, dar într-un context regional în care volatilitatea se simte. Pentru toamna acestui an, analiştii CFA România estimau un curs de schimb de 4,7 lei/euro, în timp ce pentru primăvara anului viitor anticipau o valoare medie a cursului de 4,7369 lei/euro.

În ultima săptămână, am avut deprecieri ale valutelor din zonă mult mai mari în Polonia şi Ungaria, unde au trecut peste un procent. În România, în ultima săptămână, sunt la 0,1%, dar aceasta este tendinţa regională în care ne încadrăm şi noi.

Dan Suciu, purtător de cuvânt al BNR

×