x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie BNR: Creşterea pensiilor trebuie amânată

BNR: Creşterea pensiilor trebuie amânată

28 Noi 2019   •   19:30
BNR: Creşterea pensiilor trebuie amânată

Deficitul bugetar poate fi ţinut anul viitor în jurul nivelului prevăzut de normele europene numai prin amânarea creşterii pensiilor cu 40%, măsură programată la 1 septembrie 2020, spune economistul-şef al Băncii Naţionale a României (BNR), Valentin Lazea.

„Nu există alternativă la prorogarea, la amânarea articolului 86, aliniatul 2, litera b, din Legea 127/2019, aceasta fiind singura măsură capabilă a aduce deficitul în apropiere, dar marginal peste limita de deficit bugetar de 3%”, a declarat Lazea.

Potrivit acestuia, mulţi decidenţi, dar şi cetăţeni, îşi închipuie că o ajustare bugetară de 2,5% - 3% din Produsul Intern Brut (PIB) este „floare la ureche” şi că se poate face prin colectarea mai bună a impozitelor, taxarea suplimentară a pensiilor speciale, concedierea masivă a personalului bugetar şi aşa mai departe. Însă aceasta este o opinie greşită, crede oficialul BNR. El a atras atenţia că 0,1% din PIB înseamnă 1 miliard de lei, iar „să te joci cu cifre de magnitudinea 2,5%, adică 27 miliarde de lei sau 5,5 miliarde de euro înseamnă să trăieşti pe altă lume”. 

×