x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie BNR:Deficitul de cont curent ar putea ajunge sub 4% din PIB la finalul anului 2012

BNR:Deficitul de cont curent ar putea ajunge sub 4% din PIB la finalul anului 2012

de Agerpres    |    18 Sep 2012   •   10:12
BNR:Deficitul de cont curent ar putea ajunge sub 4% din PIB la finalul anului 2012

Ponderea deficitului de cont curent in Produsul Intern Brut ar putea ajunge sub nivelul de 4% pana la finele anului 2012, evolutia acestui indicator fiind considerata 'preocupanta' pentru autoritati din cauza situatiei deficitului Romaniei in comparatie cu tarile europene si a impactului evolutiilor economice din zona euro asupra exporturilor, potrivit Raportului asupra stabilitatii financiare - editia 2012, publicat, marti, de Banca Nationala a Romaniei.

'Evolutia contului curent este preocupanta, deoarece deficitul inregistrat in Romania este cel mai ridicat dintre tarile UE, unele tari din regiune si-au imbunatatit si mai vizibil pozitia contului curent in anul 2011, evolutiile economice din zona euro nu sunt favorabile continuarii cresterii exporturilor intr-un ritm sustinut si nivelul deficitului din Romania se situa in anul anterior usor peste pragul de semnal stipulat in noul cadru de supraveghere macroprudentiala implementat in UE', este mentionat in Raportul asupra stabilitatii financiare pentru 2012.

Este posibil ca in contextul fenomenului de dezintermediere financiara manifestat la nivel european, accesul companiilor romanesti net exportatoare la surse externe sa se diminueze, recurgerea intr-o masura mai mare la finantarea oferita de bancile autohtone avand, conform BNR, efecte pozitive in directia reluarii creditarii si a imbunatatirii indicatorilor prudentiali ai bancilor.

Deficitul de cont curent a inregistrat o reducere de 35,4% in perioada ianuarie-iulie 2012, fata de aceeasi perioada din anul precedent, sugerand ca este posibil ca ponderea indicatorului in PIB sa ajunga sub nivelul de 4% pana la finele anului 2012, conform BNR.

'Majorarea exporturilor a produs efecte favorabile asupra economiei reale, atat prin canalul direct, cat si prin intermediul lanturilor de productie, firmele net exportatoare avand o contributie in crestere la formarea valorii adaugate brute a companiilor nefinanciare (16,5% in 2011 fata de 12,4% in 2010). Contributia relativ importanta pentru economie a firmelor net exportatoare nu are un echivalent in cadrul sectorului bancar romanesc, ceea ce reprezinta un potential de explorat pentru bancile autohtone. Firmele net exportatoare se finanteaza in special din strainatate, in proportie de circa 68% din indatorarea totala la finele lunii iunie 2012, iar volumul creditelor contractate de la bancile autohtone reprezinta 9,1% din totalul creditului acordat companiilor nefinanciare', potrivit Raportului BNR.

Banca Nationala precizeaza ca potentarea rolului balantei serviciilor in diminuarea dezechilibrului extern este o alta provocare. Comparativ cu tarile din regiune, balanta serviciilor detine o pozitie modesta in contul curent al Romaniei, inclusiv prin comparatie cu tarile din regiune si exista un potential nefructificat de majorare a acestei contributii.

×
Subiecte în articol: deficit bnr PIB 2012