x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie BNR: Deficitul poate depăși 9%

BNR: Deficitul poate depăși 9%

16 Iul 2020   •   18:30
BNR: Deficitul poate depăși 9%

Deficitul public al României ar putea depăşi 9% din Produsul Intern Brut (PIB), chiar dacă pensiile nu se vor majora de la 1 septembrie, a declarat Eugen Rădulescu, directorul Direcţiei Stabilitate din Banca Naţională a României (BNR).

El consideră că “mult-discutatul 3%”, pragul impus de normele comunitare pentru deficit, “este cu totul enorm pentru o ţară care are o creştere economică de 4%”, aşa cum fost România în anii anteriori.

„În momentul de faţă ne îndreptăm spre un deficit public de 7%, 8%, 9%, poate vom şi depăşi acest nivel, fără să luăm în calcul mărirea pensiilor de la 1 septembrie”, a spus Rădulescu, referindu-se la majorarea de 40% prevăzută într-o lege aflată în vigoare. În opinia acestuia, “este mai mult decât nevoie de un răspuns ferm din partea Guvernului, e nevoie şi de o legislaţie pe măsură”, cu privire la această problemă.

 „Eu cred că avem câteva puncte de bază cel puţin în plus la dobânzile pe care le plăteşte România la creditele pe care le ia datorită faptului că încă nu se ştie cum reuşim să o scoatem la capăt cu creşterea pensiilor”, a arătat oficialul BNR.

×