x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie BNR impune reguli noi băncilor

BNR impune reguli noi băncilor

29 Dec 2010   •   18:54

Banca centrală a emis un regulament pentru modificarea regulamentului 18/2009 privind cadrul de administrare a activităţii instituţiilor de credit, procesul intern de evaluare a adecvării capitalului la riscuri şi condiţiile de externalizare a activităţilor acestora.

Astfel, BNR a introdus un nou articol potrivit căruia "la evaluarea garanţiilor reale corporale pentru recunoaşterea calităţii acestora de diminuatori de risc de credit în conformitate cu reglementările Băncii Naţionale a României instituţiile de credit trebuie să aibă în vedere standardele internaţionale de evaluare, respectiv Ghidul privind evaluarea pentru garantarea împrumuturilor, emis de ANEVAR".

Totodată, băncile sunt obligate ca pentru evaluarea garanţiilor să apeleze la persoane care "deţin calificarea, abilităţile şi experienţa necesare pentru efectuarea unei evaluări şi care sunt independente de procesul decizional în ceea ce priveşte creditul".

BNR a modificat şi articolul 104 al regulamentului 18/2009, potrivit căruia instituţiile de credit trebuie "să dispună de proceduri pentru evaluarea continuă a garanţiilor reale" şi, în legătură cu garanţiile personale, "să evalueze capacitatea garanţilor de a-şi asuma obligaţii".

Potrivit noului regulament al băncii centrale, instituţiile de credit trebuie "să dispună de proceduri pentru evaluarea garanţiilor reale şi pentru verificarea faptului că respectivele garanţii sunt şi continuă să fie executabile şi valorificabile" şi, în ceea ce priveşte garanţiile personale, "să evalueze nivelul de protecţie furnizat în relaţie cu calitatea de credit a garantului şi capacitatea acestuia de a-şi asuma obligaţii".

ANEVAR a anunţat la începutul lunii decembrie că a elaborat un ghid, la iniţiativa BNR, care stabileşte reguli generale şi termene de execuţie a evaluărilor portofoliilor, pentru ca eventuale presiuni în finalizare să nu se repercuteze asupra calităţii evaluării, şi pune accentul în principal pe metodologia şi paşii care trebuie urmaţi în evaluările prin metode statistice.

Preşedintele ANEVAR, Filip Stoica, a menţionat că ghidul, avizat de BNR, ARB şi CAFR, este obligatoriu pentru membrii asociaţiei, dar că BNR decide dacă băncile vor ţine seama de acesta.

×