x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie BNR menţine dobânda de referinţă la 5,25%

BNR menţine dobânda de referinţă la 5,25%

de Daniel Ionaşcu    |    08 Ian 2013   •   13:39
BNR menţine dobânda de referinţă la 5,25%
Sursa foto: Dan Marinescu/Intact Images

Consiliul de Administraţie al Băncii Naţionale a României (BNR) a decis ieri menţinerea dobânzii de politică monetară la nivelul de 5,25% pe an şi să menţină nivelurile actuale ale rezervelor minime obligatorii atât la creditele în lei, cât şi în valută.
BNR va monitoriza atent evoluţiile interne şi ale mediului economic internaţional, astfel încât, prin utilizarea adecvată a instrumentelor de care dispune, să asigure realizarea şi menţinerea stabilităţii preţurilor pe termen mediu şi a stabilităţii financiare, se arată într-un comunicat al băncii centrale.

Reuters notează că rata de 5,25% este peste nivelul de 3,5% pe care BNR îl ţinteşte în acest an pentru inflaţie. Măsura ajută astfel leul să se aprecieze. Economia României este caracterizată de către Reuters ca fiind “la un pas de recesiune”, după ce produsul intern brut a scăzut cu 0,5% în trimestrul al treilea.

În vreme ce alte state aflate în curs de dezvoltare din Estul Europei, precum Polonia, Cehia şi Ungaria, au scăzut rata dobânzii pentru a-şi stimula economiile, România ­ a doua cea mai săracă ţară a Uniunii Europene ­ este forţată să păstreze un nivel ridicat pentru a mebţine interesul investitorilor la licitaţiile de titluri de stat. Leul s-a apreciat cu 1,5% faţă de euro în decembrie, iar inflaţia a scăzut la 4,56% în luna noiembrie.

×