x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie BNR mizeaza pe reducerea inflatiei

BNR mizeaza pe reducerea inflatiei

17 Apr 2004   •   00:00

Mugur Isarescu, guvernatorul BNR, ar opta pentru sacrificarea ratei de crestere economica in favoarea realizarii obiectivului de inflatie de 9% pentru acest an. Isarescu spune ca pana in prezent cele doua obiective nu se exclud.

Reducerea inflatiei va da sustenabilitate cresterii economice, a declarat Mugur Isarescu, intr-un interviu acordat agentiei Mediafax. „In 2004, as opta categoric pentru atingerea tintei de inflatie, chiar cu costuri din incetinirea cresterii economice. In aceasta maniera am da substanta si sustenabilitate cresterii economice de durata. Am sacrifica partial cresterea economica din 2004, dar am consolida-o pe cea de lunga durata", a spus Isarescu. El crede ca Romănia are nevoie de crestere economica ani buni de aici incolo pentru a recupera decalajele.

Inflatie prea mare

„Nivelul inflatiei ne situeaza pe locuri codase in Europa, iar orice intarziere ne-ar fi taxata extrem de aspru din partea comunitatii economice financiare si politice internationale. Din fericire, pana acum nu apare ca ar trebui sa avem o asemenea optiune. Prin continuarea sau prin punerea in practica a politicilor economice care au fost stabilite putem sa atingem tinta de inflatie fara sa reducem sensibil partea de crestere economica", considera Isarescu.

Incepand din 2005, BNR va trece la tintirea inflatiei. „Cred ca pana la momentul integrarii in Uniunea Europeana, in 2007, trebuie sa facem si pasul urmator, adica referinta sa se schimbe de la cos la euro 100%. Nu pot sa spun exact cand", a comentat guvernatorul. El a precizat insa ca pana la finele acestui an, structura cosului va ramăne nemodificata, cu o pondere de 75% euro si 25% dolar. BNR nu va reduce dobanda de interventie, situata in prezent la 21,5%, decat dupa ce piata se va convinge de atingerea tintei de inflatie de 9%.

Pericole

Isarescu spune ca riscul cel mare intr-un an electoral apare de la o relaxare a politicii veniturilor. „Cu alte cuvinte, o crestere de salarii mult mai generoasa decat permite o crestere de productivitate. Acest risc nu este legat doar de comportamentul din precedentii ani electorali din Romănia, el fiind prezent in general in toate economiile lumii. Din pacate, la noi o asemenea relaxare potentiala este mai periculoasa din cauza comportamentului inflatiei (care are o mare componenta inertiala), puternic afectat de evolutia salariilor, iar incercarile de a contrabalansa o crestere a salariilor peste productivitate, prin intariri ale celorlalte politici, nu pot avea decat un succes limitat", spune Isarescu. El a precizat ca BNR va incerca sa contrabalanseze relaxarea politicii salariale cu majorari de dobanzi sau cu alte masuri de inasprire a politicii monetare, efectele asupra inflatiei vor fi limitate, iar de la un punct incolo, chiar neproductive. „Publicul din Romănia trebuie sa stie realitatea economiei romănesti: majorarile de salarii, justificate de altfel de dorinta de a se imbunatati mai repede nivelul de trai, se intorc extrem de rapid chiar impotriva celor care ar trebui sa beneficieze de ele prin deteriorarea situatiei economice generale si cresterea mai rapida a preturilor", considera guvernatorul.

Investitii straine in crestere

Pana in prezent nu exista nici un element care sa ne confirme existenta unor intrari semnificative de capital speculativ, considera Isarescu. „Este foarte importanta variabilitatea cursului de schimb si ea s-a probat in lunile precedente si ii va taxa pe cei care vor juca pe diferentialul de dobanda. Cu alte cuvinte, cursul fiind flotant, cei care au mizat pe diferentialul de dobanda vor fi taxati puternic de raportul de schimb al leului. Pot sa piarda intregul castig", a adaugat guvernatorul. Excedentul de valuta intrat in tara se explica prin mai multe operatiuni. Populatia si firmele au inceput sa-si transforme economiile din valuta in lei. In plus, au crescut veniturile aduse in tara de muncitorii romăni sau de rudele din strainatate.

„Noi numim investitii speculative in special intrarile de capital de pe piata monetara. Daca un strain cumpara o casa in Romănia sau un teren, cu gandul ca in 2007 toate aceste active isi vor dubla pretul, e discutabil in ce masura aceasta investitie este speculativa. Nu e vorba de o investitie pe termen scurt", explica Isarescu. Referindu-se la cresterea sumelor trimise de muncitorii romani din strainatate, Isarescu a precizat ca ar fi mai bine ca aceste persoane sa aiba locuri de munca in tara. „Modelul bun este crearea de locuri de munca diversificate intr-o economie optimala si relativ echilibrat distribuita pe teritoriul tarii", a apreciat guvernatorul.

×
Subiecte în articol: isărescu economic inflaţiei