x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie BNR nu a luat decizii de politică monetară în cazul proiectului de reducere a ratelor

BNR nu a luat decizii de politică monetară în cazul proiectului de reducere a ratelor

13 Feb 2014   •   11:36
BNR nu a luat decizii de politică monetară în cazul proiectului de reducere a ratelor

 Proiectul schemei de stimulare a consumului prin măsuri fiscale, care să facilitezei pentru următorii doi ani o reeşalonare a creditelor contractate la ănci de populaţia cu venituri sub nivelul salariului mediu net pe economie, nu a implicat şi nu va implica, din partea Băncii Naţionale a României, niciun fel de decizii de politică monetară sau bancară, se arată într-un comunicat al BNR.

'Schema în cauză se bazează, în esenţa ei, pe măsuri fiscale, fiind concepută, iniţiată şi dezvoltată de ministrul delegat pentru Buget, domnul Liviu Voinea. Banca Naţională a României a fost consultată în legătură cu acest proiect înainte şi în timpul negocierilor cu FMI, Comisia Europeană şi Banca Mondială. O echipă din BNR adecvată temei propuse, formată din experţi din departamentele supraveghere, reglementare bancară, stabilitate financiară şi juridic, a participat la discuţiile cu echipa Ministerului Finanţelor, FMI, Comisia Europeană şi Banca Mondială, furnizând date statistice şi făcând evaluări. Elementele considerate esenţiale de către experţii BNR (respectiv caracterul voluntar al schemei fiscale şi negocierea individuală de către debitori cu băncile comerciale) apar în forma actuală a proiectului', se arată în comunicatul citat.

Potrivit comunicatului, conlucrarea dintre Banca Naţională şi Ministerul Finanţelor se desfăşoară în mod curent, fiind mai intensă în perioadele de negocieri cu instituţiile internaţionale, şi are drept bază legile româneşti, reglementările europene şi bunele practici internaţionale.

'În acest context legal s-au desfăşurat în ianuarie a.c. şi consultările pe tema schemei fiscale menţionate, dar şi cele legate de lansarea emisiunilor de obligaţiuni ale statului român pe pieţele interne şi internaţionale', se mai spune în comunicatul BNR.

Preşedintele Traian Băsescu a afirmat marţi seara, la B1 TV, că ideea 'electoratei' a plecat de la Banca Naţională a României, menţionând că BNR ar trebui să părăsească 'linia de a fi controlată de un Guvern corupt'.

'Am luat notă de afirmaţia lui Victor Ponta în care a mulţumit guvernatorului BNR că au muncit două luni, cu echipa de la BNR, pentru electorată. Nu mi-a venit să cred că BNR ar fi implicată în pregătirea unui astfel de program, pentru că el este un fals, este o păcăleală pentru cei care vor beneficia de ea, dar şi pentru ceilalţi români. Am verificat şi, într-adevăr, ideea a plecat de la BNR. Aşa că, nu aş mai vrea să-l văd pe mierosul purtător de cuvânt al BNR explicându-ne cum BNR nici usturoi nu a mâncat, nici gura nu-i miroase', a declarat Băsescu, marţi, la B1 TV.

El a susţinut că guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, ar trebui să spună în mod public dacă a minţit premierul Victor Ponta când a spus că a făcut referire la implicarea Băncii Naţionale în privinţa 'electoratei'.

La începutul lunii februarie, Ponta anunţa că Guvernul va adopta o ordonanţă prin care persoanele care au credite la bănci şi un venit de maximum 1.610 lei lunar pot ajunge, în urma unei înţelegeri cu banca, la înjumătăţirea ratei pe o perioadă de doi ani.

×