x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie BNR nu mai vrea creşteri de preţuri

BNR nu mai vrea creşteri de preţuri

de Daniela Ivan    |    02 Noi 2010   •   00:00
BNR nu mai vrea creşteri de preţuri
Sursa foto: Dan Marinescu/Jurnalul Naţional

Preţurile nu vor mai creşte anul viitor decât cu 3 puncte procentuale, conform prognozei BNR, care a decis că inflaţia se va plasa în 2011 la 3%, plus/minus un punct procentual.

Ţinta stabilită de Consiliul de Administraţie al băncii centrale este foarte ambiţioasă dacă luăm în calcul că BNR nu s-a încadrat în ţinta de inflaţie în ultimii trei ani şi că cel mai probail preţurile vor creşte peste nivelul prognozat şi în acest an.

Rata inflaţiei va depăşi uşor 8% la finele acestui an. "Inflaţia a crescut în ultimele luni din cauza efectelor majorării TVA de la 19% la 24% şi presiunilor din partea preţurilor la alimente. Anticipăm că inflaţia va atinge un vârf uşor mai mare de 8% la finele acestui an", a declarat Jeffrey Franks, şeful misiunii FMI în România. Cea mai recentă prognoză de inflaţie publicată de Banca Naţională a României indica o creştere a preţurilor de 7,8% la finele lunii decembrie 2010.

Se va încadra creşterea preţurilor în banda de variaţie stabilită de BNR de 2%-4% la finele anului 2011? Este greu de spus, mai ales că în urmă cu doar două luni guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, declara că "există multă incertitudine în prognoza băncii centrale, astfel că, pe scenariile de risc, inflaţia de la finele lui 2011 s-ar putea plasa oriunde în intervalul 1%-5%". Cu toate astea, ţintirea inflaţiei este extrem de importantă, nu numai pentru românii de rând, care sunt interesaţi ca preţurile să nu mai crească, dar şi pentru oficialii băncii centrale, care trebuie să ghideze încet-încet, până în 2014-2015, politicile monetare astfel încât România să poată să treacă la moneda unică europeană. Pentru asta, trebuie ca economia românească să respecte celebrele şase criterii de la Maastricht, dintre care foarte important este cel legat de inflaţie.

Aceasta nu trebuie să depăşească, media inflaţiilor celor trei state membre cu cel mai scăzut nivel al inflaţiei plus 1,5%. Este unul dintre motivele pentru care BNR "va trage cu dinţii" pentru a înăbuşi creşterea preţurilor. Aşa se explică deciziile Consiliului de Administraţie ale BNR privind inflaţia de 3% plus minus 1% pentru 2011 şi din 2012 şi o inflaţie staţionară de 2,5%, plus/minus un punct procentual, din 2013.


Dobânda-cheie nu se modifică
Consiliul de Administraţie al Băncii Naţionale a României a mai hotărât să menţină rata dobânzii de politică monetară la nivelul de 6,25% pe an, informează un comunicat de presă al BNR. Totodată, Consiliul a decis menţinerea nivelurilor actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii aplicabile pasivelor în lei şi în valută ale instituţiilor de credit. Asta înseamnă că în perioada următoare românii care au credite în lei nu se pot aştepta la o schimbare a dobânzilor ca urmare a politicii monetare.

×
Subiecte în articol: economic