x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie BNR nu poate finanţa bugetul

BNR nu poate finanţa bugetul

de Daniela Ivan    |    19 Iul 2010   •   00:00
BNR nu poate finanţa bugetul
Sursa foto: Rezerva internaţională a ajuns la 35 miliarde euro, din care rezerva de aur de 103,7 tone valorează peste 3,3 miliarde de euro/Reuters

Rezerva valutară şi de aur ne ajută să fim credibili şi să ne împrumutăm



Rezerva valutară şi de aur a BNR face cu ochiul unor politicieni, care ar vrea să toace banii strânşi de banca centrală fără să se mai gândească ce se va întâmpla după ce aceştia se vor termina. Şi se vor termina repede! "Banca Naţională şi-ar cheltui echi­valentul rezervei de aur într-un singur an, dacă ar fi nevoită să acopere deficitul bugetului de asigurări so­ciale", a declarat guvernatorul Mugur Isărescu.

El a explicat că utilizarea rezervei internaţionale nu este un lucru legal şi ar avea consecinţe extrem de ne­gative. "Datoria publică este de 45 miliarde de euro şi datoria externă este de 87 miliarde de euro, în timp ce rezerva internaţională este de 35 mi­liarde de euro. În momentul în care rezerva ar scădea foarte mult, am fi obligaţi să rambursăm mult mai repede o parte din aceste datorii şi nu am mai putea să ne împrumutăm. Cu alte cuvinte, corecţiile pe care alţii doresc să le facem prin utilizarea re­zervei nu sunt posibile", a subliniat guvernatorul BNR. În plus, BNR nu poate utiliza rezerva pentru plata pensiilor sau salariilor bugetare. "Articolul 123 din Tratatul de Ade­rare interzice băncilor centrale orice fel de finanţare a deficitului bugetar din rezerve", a spus guvernatorul.
România are o rezervă de aur de 103,7 tone, valoarea acesteia ri­di­cându-se la peste 3,3 miliarde de euro.

Isărescu s-a declarat nemulţumit de nivelul dezbaterilor publice care a scăzut şi a menţionat că aceste discuţii costă în planul credibilităţii ţării. "Auzeam persoane care erau intrigate că ne creşte rezerva valutară, ca şi cum asta ar fi un mare necaz. Dacă dezbaterea publică din România va fi dominată de asemenea discuţii, nu vom ajunge departe. Las la o parte confuziile unora, cum ar fi să plătim pensiile din rezervă. Cum să facem aşa ceva? Asemenea idei exprimă confuzie şi neînţelegerea faptului că o rezervă înseamnă posibilitatea asigurării stabilităţii mone­dei şi stabilitatea financiară. E exact ca sănătatea. Realizezi ce importantă este atunci când n-o mai ai", a explicat guvernatorul Isărescu. Pentru a evita asemenea dezbateri, Isărescu a recomandat partidelor politice să-şi ia consilieri de aritmetică.

"Parlamentarii să-şi ia consilieri, unul juridic şi altul finnaciar. Dacă nu este financiar, să fie măcar de aritmetică. Să înţeleagă că nu ai de unde să cheltuieşti mai mult decât şi cât te poţi împrumuta." Isărescu a avertizat că, dacă statul român nu-şi discipli­nează cheltuielile şi nu induce o anu­mită rigoare, se va împrumuta din ce în ce mai puţin. El a mai adăugat că nu trebuie să credem că putem spune orice în dezbaterile publice. "Şi afirmaţiile negândite din dezbaterile publice se plătesc în pierdere de credi­bilitate şi în împrumuturi mai puţine. Acum, băncile stau să se gân­dească dacă să finanţeze Ministerul de Fi­nanţe la dobânzi de 7%-8%."


PROIECT ŞOCANT
Senatorul PNL Ioan Ghişe a anunţat că a depus la Senat un proiect de lege prin care a propus apelarea la rezerva de stat pentru acoperirea sumei de 3 miliarde de euro.
De altfel, Parlamentul a informat banca centrală a României că o propunere legislativă pentru modificarea şi completarea Legii bugetului de stat pe anul 2010 are în vedere majorarea veniturilor bugetare prin reducerea corespunzătoare a re­zervei valutare a României.
"Pro­punerea acestei iniţiative legislative este de a reduce cu 15 mili­arde de lei (echivalent în euro) rezerva valutară a României pentru a plăti o parte din sarcina datoriei publice din acest mo­ment. În acest fel, bugetul de stat ar putea fi grevat de această sar­cină de circa 3 miliarde de euro şi ar rămâne întregi pensiile şi sala­riile oamenilor", a declarat Ghişe în faţa colegilor din Parlament.

5826-126910-r20100715guv3.jpg

Click pe imagine pentru a citi prezentarea susţinută de guvernatorul BNR - Mugur Isărescu în cadrul dezbaterii „Rezervele valutare şi de aur ale României. Surse şi destinaţii", 15 iulie 2010 - format pdf

×
Subiecte în articol: economic