x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie BNR recomanda creditele in lei

BNR recomanda creditele in lei

27 Apr 2004   •   00:00

Populatia si firmele care nu realizeaza venituri in valuta ar trebui sa apeleze la finantarile in moneda nationala, mai ales pentru termenele lungi, intrucat variatiile cursului de schimb pot scumpi foarte mult un credit intr-o moneda straina, apreciaza reprezentantii BNR.

„Din punctul de vedere al BNR, cele mai bune credite ramăn cele in lei. Riscul valutar poate modifica substantial nivelul dobanzii. De exemplu, cresterea dolarului din ultima perioada a dus la o dobanda anuala de peste 40%", a declarat viceguvernatorul BNR Mihai Bogza la seminarul „Luam in credit, dar in ce moneda".

Capcane

Bogza recunoaste ca o serie de preturi, mai ales in piata imobiliara, sunt exprimate in valuta, ceea ce indreapta clientii spre finantarile in moneda europeana sau dolar. La aceasta situatie se adauga si diferenta destul de mare dintre dobanzile practicate la imprumuturile in valuta si cele in lei, care variaza intre 15 si 20 de puncte procentuale.

Totusi, oficialul BNR atrage atentia ca, pe termen lung, costul finantarilor in lei va scadea, o data cu reducerea inflatiei si a dobanzilor. O rata a dobanzii apropiata de cea pentru imprumuturile in valuta va oferi conditii mult mai bune clientului, care nu va simti si presiunea diferentelor de curs de schimb. Pentru creditele in lei dobanda medie practicata de banci se inscrie in intervalul 25-29%, in timp ce finantarile in valuta sunt platite cu o rata anuala cuprinsa intre 6% si 10%.

Valuta e preferata

In structura imprumuturilor acordate firmelor si populatiei valuta detine peste 70% din total. Cele mai multe credite sunt denominate in euro - 38,2%, fiind urmate de finantarile in dolari - 31,8%. Imprumuturile in lei detin doar 29% din soldul total raportat la 31 decembrie 2003.
×
Subiecte în articol: economic