x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Bodu - Sechestru pe Gara de Nord si pe fotbalisti

Bodu - Sechestru pe Gara de Nord si pe fotbalisti

de Daniela Ivan    |    27 Oct 2005   •   00:00
Bodu - Sechestru pe Gara de Nord si pe fotbalisti

Fiscul a pus sechestru pe Gara de Nord si, in curand, ar putea sechestra chiar si jucatorii de fotbal. Daca instanta va accepta, Bodu va putea vinde atat gara, cat si fotbalistii.

Sebastian Bodu mizeaza pe masuri-surpriza pentru recuperarea banilor de la cluburile de fotbal. Surse din ANAF vorbesc despre sechestru pe jucatorii de fotbal, pe marca sau pe locul in Liga.

Ultimatumul pentru plata voluntara a cluburilor de fotbal a expirat ieri. Asa ca vremea cand Fiscul va scoate la vanzare jucatori sau va vinde locuri in Liga s-ar putea sa nu fie prea departe. Desi nu a spus acest lucru explicit, Sebastian Bodu, seful Fiscului, a anuntat ca institutia pe care o conduce va trece la masuri de executare silita surpriza, existand instrumente legale pentru recuperarea tuturor datoriilor. "Va fi o mare surpriza. Voi avea pe ce sa pun sechestre pentru a recupera si ultimul leu. Nu va spun cum", a declarat Bodu. Surse din Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) spun ca ar putea fi vorba chiar despre sechestru pe unii jucatori de fotbal care figureaza in contabilitatea firmelor ca mijloace fixe. O alta posibilitate ar putea fi ca Fiscul sa vanda locul in Liga al unui club cu datorii pentru ca statul sa-si recupereze banii. Si brandul ar putea fi scos la vanzare.

REESALONARI.merci fru Sebastian Bodu afirma ca stie despre proiectul de lege la care lucreaza Ministerul Finantelor cu reprezentantii cluburilor de fotbal. Intrebat de ce nu a fost invitat la intalnirea dintre sefii fotbalului si ministrul de Finante, Bodu a precizat ca "nu este o treaba de administrare fiscala sa se esaloneze datorii". Prin urmare, seful Fiscului a precizat ca eventuale esalonari sau regimuri speciale pentru unii contribuabili nu cad in atributia sa. "Eu aplic legea care exista. Daca maine Finantele decid ca se doreste un regim special pentru manechine, dansatoare sau fotbalisti, eu ma voi supune", a declarat Bodu. Totusi el a mai precizat ca legile privind esalonarile au fost abrogate, la cererea Comisiei Europene, pe motiv ca distorsioneaza concurenta.

FERMITATE. Bodu isi continua lupta cu evazionistii. "Fiscul nu are nimic cu fotbalul, dar este obligat sa recupereze datoriile indiferent cine este debitorul", a precizat Bodu. El a spus ca a inceput procedura de insolvabilitate a vechilor cluburi, care presupune ca actualele cluburi vor prelua datoriile vechilor cluburi, deoarece este vorba despre aceeasi afacere. "Dupa aceasta etapa se va trece la constatarea raspunderii in solidar a administratorilor, adica daca cluburile nu mai au nimic de vanzare, se va trece la vanzarea averii personale a administratorilor", spune Bodu. El a precizat ca majoritatea datoriilor provin din sumele pe care cluburile trebuie sa le plateasca la buget in contul impozitelor datorate de jucatori. Doar Rapid, Dinamo si Steaua si-au achitat o parte din datorii.

RECUPERATORUL


"Eu aplic legea care exista. Daca maine Finantele decid ca se doreste un regim special pentru manechine, dansatoare sau fotbalisti, eu ma voi supune"
Sebastian Bodu

SECRET


"Cluburile vor avea o mare surpriza. Voi avea pe ce sa pun sechestru pentru a recupera si ultimul leu. Insa nu va spun cum"
Sebastian Bodu

BODU VREA SA VANDA GARA DE NORD
Fiscul a pus sechestru pe Gara de Nord in contul datoriilor Companiei CFR de 69,41 milioane de lei noi, a anuntat Sebastian Bodu, presedintele ANAF. Compania CFR nu va putea vinde acest bun, atat timp cat Fiscul are un sigiliu asiguratoriu. In schimb, Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) ar putea scoate la vanzare Gara de Nord dupa ce sechestrul asiguratoriu va deveni executoriu, adica instanta judecatoreasca isi va da verdictul ca gara e de vanzare. "Daca cineva vrea sa cumpere Gara de Nord, noi o vindem", spune Bodu. El precizeaza ca executarea silita este o forma de privatizare. Ulterior, ANAF a precizat, printr-un comunicat de presa, ca "presedintele ANAF s-a referit la terenurile Garii de Nord care se afla sub sechestru inca din data de 16.09.2003 si care urmeaza sa fie evaluate si valorificate pentru recuperarea creantei.

REACTIE. Conducerea CFR sustine ca nu a primit nici o instiintare oficiala asupra intentiei ANAF de a pune sub sechestru Gara de Nord. "Unele obiective si mijloace fixe din patrimoniul privat al CFR SA erau deja puse sub sechestru asiguratoriu din cauza datoriilor istorice", se arata intr-un comunicat al companiei. Sechestrele asiguratorii nu afecteaza desfasurarea activitatii feroviare nici sub aspectul traficului, nici al sigurantei circulatiei pe calea ferata, intrucat bunurile respective nu pot fi valorificate de CFR SA, dar pot fi utilizate in activitatea de baza.
Directorul Companiei CFR, Traian Preoteasa, spune ca nici nu poate fi vorba despre achitarea restantelor, pentru ca datoriile sunt istorice, iar compania nu are de unde sa scoata banii. In aceasta situatie, Sebastian Bodu este liber sa scoata gara la vanzare, spune Traian Preoteasa. (D.I., I.O.P)
×