x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Botoşani: Comercializarea porcilor, interzisă, din cauza unui focar de gripă porcină în Ucraina

Botoşani: Comercializarea porcilor, interzisă, din cauza unui focar de gripă porcină în Ucraina

13 Mai 2016   •   18:11
Botoşani: Comercializarea porcilor, interzisă, din cauza unui focar de gripă porcină în Ucraina
Sursa foto: Karina Knapek/INTACT IMAGES

Autorităţile din Botoşani au dispus efectuarea unor controale suplimentare în vămi, dar şi interzicerea comercializării porcilor, ca urmare a depistării unui focar de gripă porcină în Ucraina, în apropiere de frontiera cu judeţul Botoşani, a anunţat, vineri, prefectul Dan Nechifor.

Potrivit acestuia, judeţul Botoşani este cel mai apropiat punct românesc faţă de focarul de pestă porcină declarat în localitatea Kelimentsi din Ucraina, în apropiere de graniţa cu Republica Moldova, la doar 70 de kilometri de judeţul Botoşani.

Situaţia a fost prezentată în cadrul Comitetului local pentru combaterea bolilor, întrunit de urgenţă la Prefectură, în prezenţa lui Mihai Ponea, vicepreşedinte al Autorităţii Naţionale Sanitar - Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor.

'Apariţia virusului pe teritoriul României ar însemna restricţii foarte dure pentru ţara noastră, cu un impact economic foarte grav. De aceea este nevoie de luarea imediată a măsurilor ce se impun. Populaţia trebuie informată, iar instituţiile implicate trebuie să gestioneze foarte atent şi riguros această problemă', a declarat vicepreşedintele Ponea.

Pesta porcină africană, boală care nu se poate trata şi nici vaccina, are ca principală măsură de diminuare a focarului eutanasierea şi incinerarea animalelor bolnave. De aceea, măsurile de prevenţie în apropierea unui focar de infecţie trebuie să fie foarte stricte.

'Vom emite un ordin al comitetului pentru dispunerea tuturor măsurilor necesare, pentru constituirea comisiilor mixte de control. Vom contacta toţi primarii şi vom solicita activarea comisiilor locale de combaterea bolilor, cu măsuri specifice pentru fiecare UAT', a explicat prefectul Dan Nechifor.

Printre măsurile ce urmează a fi luate va fi şi refuzul sau confiscarea oricărui produs din carne de porc, animal viu sau carne crudă de porc în toate punctele de trecere a frontierei ale judeţului, ulterior specialiştii sanitar-veterinari urmând să neutralizeze respectivele produse. Târgurile, oboarele şi alte aglomerări de animale, autorizate sau nu, vor fi verificate, fiind interzise total transportul şi comercializarea porcilor în întreg judeţul Botoşani. Totodată, pentru că pe 15 mai începe vânătoarea la mistreţi, se va interzice gonajul, pentru evitarea deplasării pe distanţe mari a animalelor. AGERPRES

×