x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie BP va vinde jumătate din producătorul rus TNK-BP.

BP va vinde jumătate din producătorul rus TNK-BP.

de Daniel Ionaşcu    |    08 Iun 2011   •   17:07

Gigantul petrolier British Petroleum (BP) este disperat sa ajunga la explorarea zonei ruse a Arcticii. Compania planuieste sa vanda jumatate din procentul sau de 50% detinut la TNK-BP, al treilea producator rus, catre compania de stat Rosneft.

Miscarea vine sa salveze parteneriatul strategic pe care BP l-a gandit impreuna cu Rosneft, scrie Wall Street Journal. Acesta a fost anuntat in ianuarie sI ar putea fi doar o tactica in negocierile cu cei patru magnati rusi grupati in holdingul Alfa Acces Renova (AAR).
Acestia sunt Mihail Fridman, Viktor Vekselberg, German Khan si Len Blavatnik. AAR a blocat la instantele internationale un schimb de actiuni in valoare de 16 miliarde de dolari intre BP sI Rosneft.

In luna mai, BP a incercat sa cumpere cei 50% din TNK-BP pe care nu-i detine, insa oligarhii au respins o oferta de 27 miliarde de dolari. Introducerea statului rus in actionariat ar putea “inmuia' oligarhii rusi avand in vedere precedentele din Rusia. Statul rus a expropriat Yukos iar proprietarul acesteia, oligarhul Mikhail Khodorkovski zace intr-o inchisoare din Siberia.

Alianta pe care BP o planuieste cu Rosneft consta intr-un schimb de actiuni astfel incat compania rusa va ajunge la o detinere de 5% din gigantul britanic, in vreme ce BP isi va majora participatia la Rosneft de la 1,3% la 10,8%. Miza o reprezinta explorarea Arcticii, zona foarte bogata in hidrocarburi, pe care companiile occidentale “se bat'. Rusii nu au tehnologia necesara exploatarii zonei, iar BP este preferata.

BP sI AAR au pus bazele TNK-BP in 2003 ca o companie mixta, avand suportul lui Vladimir Putin, pe atunci presedinte.
Rosneft este exact compania care a achizitionat majoritatea activelor Yukos. Mai multe cancelarii occidentale au acuzat ca procesul lui Khodorkovski este unul regizat politic iar vanzarea activelor Yukos e ilegala.
Khodorkovski a fost condamnat in 2003 la 8 ani de inchisoare dar anul trecut a mai fost gasit vinovat sI pentru alte capete de acuzare, fiind condamnat la inca 14 ani de detentie. La momentul incarcerarii sale, el era cel mai bogat om din Rusia. Actionarii Yukos au ajuns cu procesele pana la CEDO, unde cer despagubiri de 98 de miliarde de dolari, cele mai mari din istoria Curtii de la Strasbourg.


×