x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie BRI: Deprecierile accentuate ale monedelor tind să stimuleze revenirea creşterii economice

BRI: Deprecierile accentuate ale monedelor tind să stimuleze revenirea creşterii economice

14 Iun 2010   •   00:00

Deprecierile accentuate ale monedelor au tendinţa de a stimula revenirea creşterii economice, şi nu de a alimenta declinul Produsului Intern Brut, apreciază Banca pentru Reglemente Internaţionale (BRI), preluată de Bloomberg.

Colapsul monedei este asociat cu pierderi permanente la nivelul PIB de circa 6%, în medie, însă scăderea economiei apare, de obicei, înaintea deprecierii monetare, menţionează BRI într-un raport trimestrial.

"Aceasta sugerează că nu colapsul monedei duce la scăderea produsului, ci factorii care au dus la depreciere. Pentru a înţelege pe deplin ce implicaţii are asupra activităţii economice colapsul monedelor este important să examinezi cu atenţie toate evenimentele care înconjoară episodul", a declarat Camilo E. Tovar, analist al instituţiei.

Efectele pozitive asupra PIB ale unei monede slabe, precum ieftinirea produselor locale în comparaţie cu cele importante, le pot contrabalansa pe cele negative, precum creşterea inflaţiei.

BRI defineşte colapsul valutar prin scăderea anuală a ratei de schimb cu 22%. Instituţia a identificat 79 de astfel de episoade după 1960, mai dese în Africa decât în Asia sau America latină, a adăugat Tovar.

Euro s-a depreciat cu 20% în raport cu dolarul între 25 noiembrie 2009 şi săptămâna trecută, în contextul în care îngrijorările investitorilor legate de deficitele bugetare record în mai multe state dezvoltate, printre care Grecia, au alimentat speculaţii că zona euro s-ar putea destrăma. Statele Uniunii Europene au stabilit în luna mai un mecanism financiar de sprijin pentru zona euro de 750 de miliarde de euro.

Un sondaj efectuat de Bloomberg în rândul mai multor economişti şi analişti arată că economia Greciei s-ar putea comprima cu 3,9% în acest an şi cu 1,2% în 2011, după o scădere de 2% în 2009. Cei chestionaţi estimează, totodată, că economia zonei euro va avansa cu 1,1% anul acesta şi cu 1,5% în 2011, după un declin de 4,1% anul trecut.

Preşedintele institutului economic german Ifo, Hans-Werner Sinn, a declarat la începutul lunii iunie că ar fi în beneficiul Greciei dacă statul renunţă la euro în locul implementării unor măsuri de austeritate pentru reducerea deficitului bugetar. Premierul elen, George Papandreou, s-a angajat la reduceri de cheltuieli bugetare echivalente cu aproape 14% din PIB.

×
Subiecte în articol: observator