x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Brokeri la domiciliu

Brokeri la domiciliu

31 Aug 2004   •   00:00

Incepand de maine, cuponarii vor avea acces direct pe piata de capital prin intermediul brokerilor.

ADRIAN N. IONESCU

Potrivit unei recente instructiuni a Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare (CNVM), incepand cu 1 septembrie detinatorii de actiuni dobandite in urma Programului de Privatizare in Masa (PPM) vor putea da ordine de vanzare "direct si personal" brokerilor, dar numai daca au si un extras de cont eliberat de societatea de registru la care s-au inregistrat actiunile respective si proprietarii legali ai acestora. Reprezentarea de catre terti a actionarilor este posibila doar cu o procura autentificata de un notar public.

MASURI. "Este doar o jumatate de pas inainte", comenteaza Grigore Chis, director de operatiuni al societatii de servicii de investitii financiare (SSIF) Broker din Cluj-Napoca. "Partea buna este aceea ca un broker de piata de capital va putea aborda clientul, chiar si la domiciliul acestuia, asa cum o face un broker de asigurari. Pana acum, ordinele de tranzactionare nu puteau fi preluate decat la un sediu autorizat. Pe de alta parte, pasul inainte ar fi fost intreg daca s-ar fi prevazut doar declaratia vanzatorului pe proprie raspundere", explica Grigore Chis.

REZULTATE. Posibilitatea preluarii ordinelor actionarilor PPM (asa-numitii "cuponari") ar fi putut contribui la deblocarea unor situatii foarte dificile cum sunt acelea ale Societatilor de Investitii Financiare, care au milioane de actionari cu cateva actiuni sau zeci de actiuni, dar care adesea nici nu au habar, sau situatii in care un actionar majoritar lanseaza oferte publice de preluare a unei societati. Pentru multi cuponari cheltuielile sunt mai mari decat eventualele venituri din vanzarea actiunilor.

"Instructiunea nu a fost menita in mod special pentru acest scop, ci pentru a proteja detinatorii de actiuni de eventualele furturi de actiuni", spune Ciprian Ene, purtator de cuvant al CNVM. La autoritatea suprema a pietei de capital se mai primesc inca multe telefoane de reclamatie ale cuponarilor carora li s-au furat actiunile.

×
Subiecte în articol: economic