x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Bucureşti -Locuinţele se vor scumpi cu 20%-25%

Bucureşti -Locuinţele se vor scumpi cu 20%-25%

de Jurnalul National    |    28 Dec 2007   •   00:00

Preţul locuinţelor din Bucureşti va continua să crească şi in 2008, cu 20%-25%, cu toate că anul viitor este programată lansarea mai multor proiecte rezidenţiale care vor suplimenta oferta, potrivit estimărilor analiştilor imobiliari.

Preţul locuinţelor din Bucureşti va continua să crească şi in 2008, cu 20%-25%, cu toate că anul viitor este programată lansarea mai multor proiecte rezidenţiale care vor suplimenta oferta, potrivit estimărilor analiştilor imobiliari.

"Trendul va rămăne ascendent şi previzionăm o creştere de circa 10%-20% in ceea ce priveşte ansamblurile noi. In aceste condiţii, apartamentele in blocuri vechi vor reprezenta in continuare o opţiune pentru clasa medie. Estimăm o creştere a preţurilor pentru acest segment de 5%-10%", a declarat Irina Petrescu, sales manager in cadrul companiei de servicii imobiliare Esop, citată de Mediafax. Numărul apartamentelor noi construite in cartiere rezidenţiale va creşte cu aproximativ 40%-50%, iar anul viitor vor fi date in folosinţă 10.000 de locuinţe. Reprezentantul Esop apreciază că apartamentele s-au scumpit in anul 2007 cu 10%-25%, cea mai mare creştere fiind inregistrată la locuinţele vechi, respectiv 15%-25%."La apartamentele vechi s-a inregistrat o creştere de circa 10%-15%, in timp ce in ansamblurile noi preţurile au avansat cu 15%-25%", a spus Petrescu.

Â

MOTIVE. Printre factorii care au determinat această situaţie se numără accesul mai facil la credite, creşterea preţurilor terenurilor, menţinerea deficitului de locuinţe, precum şi majorarea preţului la materialele de construcţii şi a costului cu forţa de muncă.

Reprezentanţii Neocasa estimează că piaţa rezidenţială se va dezvolta in 2008 mai ales pe segmentul care se adresează clasei medii de venituri. Ei anticipează că preţurile apartamentelor vechi vor creşte cu 5%-10 %, in timp ce la locuinţele noi avansul poate ajunge pănă la 25%.

"Preţurile anunţate pentru apartamentele din ansamblurile rezidenţiale in perioada de lansare a proiectelor vor cunoaşte creşteri semnificative pe parcursul evoluţiei proiectului. Procentul de creştere la 2-3 luni faţă de momentul lansării este de 5%-10%, ajungăndu-se la o creştere anuală de 20%-25%, in medie", se arată intr-un raport al companiei. Potrivit analiştilor Neocasa, preţul de vănzare pentru proiectele adresate segmentului mediu variază intre 900 şi 1.700 euro pe metru pătrat, plus TVA, in funcţie de zonă, de terenul disponibil, de acces şi de facilităţile existente.

Â

CREŞTERE CONSTANTa. Reprezentanţii firmei Coldwell Banker Affiliates of Romania sunt mai rezervaţi in ceea ce priveşte evoluţia preţurilor. "Preţurile apartamentelor noi au crescut cu aproximativ 30% faţă de anul anterior şi cu circa 50% la apartamentele vechi. Această evoluţie se datorează mai multor factori, precum majorarea cererii ca urmare a dezvoltării economice a ţării, creşterea puterii de cumpărare, accesibilitatea mai mare la credite ipotecare, ofertele aternative atractive", a declarat Anda Marian, manager multi-family&international sales in cadrul Coldwell Banker. Ea a menţionat că evoluţia preţurilor din acest an s-a plasat peste estimările iniţiale, care indicau un ritm mai moderat. In opinia sa, creşterea preţurilor se va menţine in aceiaşi parametri in 2008. "Preţurile vor avea o evoluţie cel puţin la nivelul celei din anul acesta. Deja s-au anunţat foarte multe proiecte, unele in zone noi, unele de dimensiuni foarte mari, ceea ce presupune o efervescenţă mai mare a pieţei", a adăugat Marian.

In ceea ce priveşte piaţa rezidenţială a ansamblurilor noi de locuinţe, analiştii imobiliari de la Colliers şi Eurisko estimează pentru anul 2008 o creştere a preţurilor cu 15%-25%, in condiţiile in care se preconizează că vor fi livrate aproximativ 5.000 de apartamente noi. Stocul de locuinţe noi ar creşte astfel la 6.500 de unităţi.

Bursa preţurilor

Potrivit anunţurilor online privind vănzarea de locuinţe vechi in Bucureşti, preţul unei garsoniere este cuprins intre 60.000 de euro şi 115.000 de euro. Cea mai ieftină este amplasată pe Bulevardul Iuliu Maniu, iar cea mai scumpă pe Bulevardul Decebal. La apartamentele cu două camere, preţurile sunt cuprinse in intervalul 75.000 de euro pentru o locuinţă in zona Doamna Ghica şi 175.000 de euro pentru una in zona Nerva Traian. Preţurile locuinţelor de trei camere variază intre 97.000 de euro in Prelungirea Ghencea şi 260.000 de euro in Drumul Taberei. Proprietarii locuinţelor de acest tip solicită 115.000 de euro in Titan, 135.000 de euro in Balta Albă, 160.000 de euro in zona Sebastian şi 180.000 de euro in zona Banu Manta.

Cel mai ieftin apartament de patru camere costă in jur de 100.000 de euro, in zona Pieţei Rahova, in timp ce cea mai scumpă locuinţă se află in zona Unirii, unde preţul a ajuns la 365.000 de euro.

×
Subiecte în articol: economic crestere preţurile preţurilor cre