x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Bucureşti, mai scump ca Berlin

Bucureşti, mai scump ca Berlin

de Daniela Ivan    |    30 Sep 2008   •   00:00
Bucureşti, mai scump ca Berlin

Chiria pe metru pătrat pe lună în Bucureşti se ridică la 29,5 de euro, ceea ce plasează Capitala pe locul 38 într-un clasament al costurilor pe oraşe. În afara Bucureştiului chiria scade la 23,5 euro/lună/mp.



Chiria pe metru pătrat pe lună în Bucureşti se ridică la 29,5 de euro, ceea ce plasează Capitala pe locul 38 într-un clasament al costurilor pe oraşe. În afara Bucureştiului chiria scade la 23,5 euro/lună/mp.

Chiria în Bucureşti este mai mică decât în Moscova, Atena sau Varşovia, însă se situează peste cele din Berlin, Bruxelles, Washington sau Amsterdam, potrivit unui studiu realizat de firma britanică de consultanţă în imobiliare King Sturge, care are birouri şi în România încă din anul 2005. Acesta plasează Bucureştiul pe locul 38 într-un clasament al costurilor pe oraşe cu un nivel de 354 de euro pe metru pătrat pe an pentru închirierea de spaţii de birouri care includ chiria şi servicii adiacente prestate de dezvoltatorul imobiliar care operează suprafeţele. Astfel, chiria se ridică la 25 de euro pe metru pătrat pe lună în oraş, la care se adaugă facturi pentru servicii de 4,5 euro pe metru pătrat pe lună, rezultând astfel costuri totale de 29,5 euro pe metru pătrat pe lună. Cum e şi normal, pentru clădirile de birouri situate în afara oraşului, costurile scad la 282 de euro pe metru pătrat pe an. În aceste locaţii chiria este de 20 de euro pe metru pătrat pe lună peste care se adaugă cheltuieli pentru servicii de 3,5 euro pe metru pătrat pe lună.


Comparaţie

Moscova este unul dintre cele mai scumpe oraşe incluse în studiu, situat pe locul al treilea în clasament. Costurile de ocupare a spaţiilor de birouri în capitala Rusiei se ridică la 1.413 euro pe metru pătrat pe an, faţă de 1.851,21 euro în vestul Londrei, respectiv 1.588,44 euro în Hong Kong. În Atena şi Varşovia, costurile de ocupare se ridică la 495,12 euro, respectiv 408 euro pe metru pătrat pe an. În Bruxelles, închirierea spaţiilor de birouri cu asigurarea serviciilor adiacente costă 330 de euro pe metru pătrat pe an, mai puţin decât 335 euro în Amsterdam sau 331,83 euro în Washington. Pentru firmele din Budapesta, costurile se ridică la 342 de euro pe metru pătrat pe an, în timp ce în Viena media este de 351,6 euro pe metru pătrat pe an. În Germania costurile variază mult, de la 342 euro în Berlin la 504 euro în Frankfurt.


Spaţii Industriale

Topul mai relevă că în ceea ce priveşte spaţiile industriale, chiria este cea mai mică din locaţiile analizate, conform King Sturge, citat de Mediafax. Media în Bucureşti este sub 70 de euro pe metru pătrat pe an, faţă de peste 250 de euro în vestul Londrei sau peste 160 de euro în Moscova, primele două oraşe din clasament. Pentru spaţiile industriale mari, firmele care activează în zona Capitalei plătesc 60,6 euro pe metru pătrat pe an, cost rezultat dintr-o chirie de 4,25 euro pe metru pătrat pe lună şi tarife pentru servicii de 0,8 euro. Totodată, spaţiile industriale mici costă 72 de euro pe metru pătrat pe an în Bucureşti, respectiv cinci euro pe metru pătrat pe lună chiria la care se adaugă un euro pentru servicii adiacente.


Stoc

Stocul de clădiri de birouri a ajuns la 1,2 milioane de metri pătraţi, alţi 500.000 vor fi daţi în folosinţă pe parcursul acestui an, conform unei analize a companiei Coldwell Banker Romania. Zona de nord şi cea centrală rămân preferatele dezvoltatorilor, însă centrul rămâne cel mai atractiv pentru că se confruntă cu o lipsă de terenuri mari. Majoritatea proiectelor care se dezvoltă central sunt în Unirii – Vitan şi Ştefan cel Mare – Piaţa Victoriei.

×
Subiecte în articol: luna economic metru pătrat chiria