x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Buget 2007 - Bani pentru strazi si pensii

Buget 2007 - Bani pentru strazi si pensii

de Iohanna Onaca Purdea    |    Florina Zainescu    |    14 Oct 2006   •   00:00
Buget 2007 - Bani pentru strazi si pensii

Finantare pentru autostrazi, reabilitare de drumuri, pensii, educatie sau agricultura. Bugetul "de exceptie", dupa cum l-a catalogat premierul Tariceanu, a fost adoptat de Guvern si trebuie trimis Parlamentului pana la 15 octombrie.

Guvernul a aprobat ieri proiectul de buget pe anul 2007. "Un buget pentru cetateanul roman, cetatean european", dupa cum au apreciat premierul Calin Popescu Tariceanu si "contabilul national" de la Finante, Sebastian Vladescu.

Proiectul se bazeaza pe un deficit bugetar de 2,8% din produsul intern brut (PIB), o crestere economica de 6,4%, o rata a inflatiei de 4,5%, o crestere a salariului mediu brut - 12,4% si un nivel al datoriei publice sub 60% din PIB. Care PIB este estimat la 381 de miliarde de lei noi (107,9 miliarde de euro).

Cursul mediu de schimb luat in calcul este de 3,53 lei pentru un euro, un pic peste cotatia actuala a monedei europene.

Romania va contribui cu 1,1 miliarde de euro la bugetul Uniunii Europene si va primi de la aceasta fonduri de 2,26 miliarde de euro (2,1% din PIB).

"Fondul Proprietatea nu este, deocamdata, incorporat in buget. Ramane sa vedem ce inseamna valoarea despagubirilor efective in 2006 si 2007."

PRIORITATI. Bugetul pe 2007 a fost construit astfel incat sa finanteze prioritatile si obligatiile Romaniei in UE si sa permita investitii de anvergura in infrastructura, educatie, agricultura si sanatate.

Astfel ca pentru educatie si cercetare va fi alocat un buget de 19,7 miliarde de lei (5,2% din PIB), cu 132,1% fata de bugetul alocat acestui domeniu in 2006, inclusiv prin rectificarile bugetare alocate. Fondurile vor fi utilizate pentru investitii in infrastructura educatiei, consolidari si reabilitari de scoli, dotari laboratoare, sustinerea cercetarii. Bugetul alocat Sanatatii se va ridica la 4,12% din PIB, cu 3 miliarde de lei peste bugetul acestui an, iar Ministerul Agriculturii va primi 7,6 miliarde de lei, bani din care vor fi finantate programele Fermierul, renta viagera si SAPARD-ul romanesc.

PROTECTIE SOCIALA. Pentru protectia sociala a categoriilor defavorizate, pensii si pentru promovarea politicilor de dezvoltare a capitalului uman, Ministerul Muncii va administra un buget de circa 33 de miliarde de lei (9,5 miliarde de euro), cu 6,2 miliarde de lei mai mare fata de 2006. Fondurile alocate vor permite majorarea pensiilor, in termeni reali, cu 15%. Astfel, de la 1 ianuarie 2007, pensia medie va fi de 374 de lei fata de 318 lei in luna decembrie 2006, iar valoarea punctului de pensie va fi de la 1 ianuarie 2007 de 396 de lei, urmand ca pana la sfarsitul anului 2007 acesta sa ajunga la 406 lei.

AUTOSTRAZI. Bugetul alocat Ministerului Transporturilor, Constructiilor si Turismului (MTCT) se ridica la 10,8 miliarde de lei (circa 3 miliarde de euro). Pentru anul viitor, Guvernul a alocat 3,78 de miliarde de lei (circa un miliard de euro) pentru modernizarea drumurilor si constructia de autostrazi. Aceasta suma va asigura realizarea, in perioada 2007-2010, a 505 km de autostrazi, repararea si modernizarea a 3.523 de drumuri si construirea a 499 km de variante de ocolire a marilor orase.

Pentru reabilitarea infrastructurii feroviare s-au alocat 1,74 de miliarde de lei, o parte din bani fiind folosita pentru reabilitarea, in perioada 2007-2013 a celor 1.395 km de infrastructura feroviara de pe Culoarul IV European. In perioada urmatoare, flota de aeronave romanesti se va imbogati cu patru noi avioane Airbus, iar numarul vagoanelor de calatori noi sau modernizate va creste, statul alocand pentru acest program 1,88 miliarde de lei. Pentru promovarea turismului romanesc, MTCT va beneficia de 23,4 milioane de lei in 2007.
VLADESCU, CONTABIL SI POET NATIONAL
Romania, "zimbrul sud-est european", "o casa ce va iesi din pamant anul acesta", bugetul, o lupta intre portocaliu si rosu. Ministrul de Finante, Sebastian Vladescu, s-a dat ieri in stamba cand i-a venit randul sa prezinte proiectul de buget pe 2007. Vorbe goale, filozofii de doi bani. Cifre si detalii despre "subiect" ioc.

"De pe pozitia mea de contabil national, mi-am permis sa-i dau un moto proiectului de buget: «Un buget pentru cetateanul roman, cetatean european»", si-a inceput el cuvantarea. Geniul poetic a iesit la lumina cateva momente mai tarziu, cand a declarat ca Romania poate fi considerata, prin prisma evolutiei economiei, "un zimbru sud-est european", un zimbru tanar care alearga si care nu risca "sa cada la pamant pentru ca fuge prea repede". Si nu s-a oprit aici. "Noi construim o fundatie solida pentru ceva ce va iesi din pamant anul acesta, va ajunge la al doilea etaj anul viitor, la rosu in doi ani si poate in cinci-sase ani aceasta casa va fi terminata", a incercat el sa sublinieze contributia guvernarii portocalii la dezvoltarea Romaniei. Si pentru ca veni vorba de portocaliu, premierul Tariceanu a tinut sa compare toti indicatorii si toate alocarile bugetare din 2007 cu cele din 2006, dar, mai ales, cu cele din 2004. "O comparatie intre rosu si portocaliu, o riposta la amenintarile politice ale PSD-ului", dupa cum a recunoscut Sebastian Vladescu.
×
Subiecte în articol: economic miliarde buget