x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Buget mai mare de salarii

Buget mai mare de salarii

de Elena Stan    |    30 Dec 2009   •   00:00
Buget mai mare de salarii
Sursa foto: Marin Raica/JURNALUL NAŢIONAL

Austeritatea bugetară a rămas mai mult în declaraţiile guvernanţilor. Deşi se vorbeşte despre disponibilizări masive, anul viitor multe instituţii publice vor primi mai mulţi bani pentru salariile angajaţilor.



Deşi experţii FMI ne cer să restrângem cheltuielile în 2010 dacă vrem să atingem ţinta de deficit bugetar, cheltuielile cu personalul vor creşte cu 10% anul viitor. Statul va da mai mulţi bani pentru salariile bugetarilor, deoarece multe instituţii care până în noiembrie se autofinanţau au trecut acum în subordinea ministerelor şi trebuie să primească finanţare de la buget. Cea mai mare majorare o găsim la Ministerul Muncii, acolo unde cheltuielile cu personalul se dublează anul viitor. Şi la Ministerul Justiţiei fondurile pentru salarii cresc cu aproape 50% şi depăşesc 1,3 miliarde de lei. Curtea Constituţională este şi ea pe lista de majorări. Anul viitor va avea la dispoziţie pentru salariile angajaţilor 12,4 milioane de lei, cu 54% mai mult. Cheltuielile cu personalul vor creşte în 2010 şi la Administraţia Prezidenţială cu aproape 12% sau la servicii. Cea mai mică majorare se înregistrează la Serviciul de Telecomunicaţii Speciale, unde fondurile pentru salariile angajaţilor vor fi majorate cu aproape 4%. Bugetul Ministerului Apărării Naţionale (MApN) va fi, în 2010, de aproximativ 7 miliarde de lei, din care peste 3 miliarde vor asigura cheltuielile cu personalul, iar alte 2 miliarde vor fi cheltuite pentru plata asigurărilor sociale. Finanţarea Ministerului Apărării Naţionale va fi asigurată în 2010 în proporţie de 97,3% de la bugetul de stat, restul de 2,7 procente fiind venituri proprii.

Bugetul lui Videanu

Cheltuielile de personal ale Ministerului Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri vor creşte anul viitor cu 77%, la 106 milioane de lei, faţă de nivelul de 60 milioane de lei estimat pentru acest an, potrivit proiectului de buget al instituţiei pentru anul viitor. Cheltuielile salariale în bani vor ajunge anul viitor la 87 milioane de lei, faţă de 49,2 milioane de lei în acest an, în timp ce salariile de bază vor ajunge la 63,7 milioane de lei, faţă de 30 milioane de lei în 2009. Ministerul va avea anul viitor 2.372 de posturi, faţă de 601 în acest an. Instituţia este înfiinţată prin unificarea fostelor ministere ale Economiei, respectiv Întreprinderilor Mici şi Mijlocii, Comerţului şi Mediului de Afaceri. Totuşi în bugetul instituţiei nu mai figurează sume destinate salariilor de merit şi nici pentru plata orelor suplimentare.

×
Subiecte în articol: economic