x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Bugetul în pas alergător

Bugetul în pas alergător

de Daniela Ivan    |    05 Ian 2010   •   00:00
Bugetul în pas alergător
Sursa foto: Christian Silva/Jurnalul Naţional

Bugetul intră azi în dezbateri parlamentare, dar trebuie finalizat şi aprobat până la 11 ianuarie, pentru că la 16, când soseşte la Bucureşti delegaţia FMI, să fie deja publicat în Monitorul Oficial.



Nota dominantă a bugetului pentru 2010 o reprezintă sărăcia şi austeritatea, însă chiar şi cu cheltuieli reduse statul are o lipsă de bani care se ridică la 31,9 miliarde de lei, circa 7,6 miliarde de euro. "Avem un buget care are două caracteristici extrem de neplăcute pentru cetăţenii români. Una este că bugetul, în total ca pondere din PIB, este la cel mai scăzut nivel european -x discutăm despre 31%-32% din PIB. Şi doi, avem cheltuieli salariale excesive, şi nu salarii sau pensii excesive.

Deci, este un buget la figuri impuse, ca să zic aşa, nu la liber alese", a declarat Sebastian Vlădescu la un post de radio. Nici în acest an, încasările la bugetul consolidat (n.r. - care cuprinde şi bugetul asigurărilor sociale) nu vor acoperi cheltuielile publice. Din start, Ministerul de Finanţe a prevăzut un deficit de 5,9% din PIB, ceea ce reprezintă 31,9 miliarde de lei.

Peste 50% din aceşti bani vor fi acoperiţi din surse externe şi pentru asta Finanţele pregătesc emisiuni de euroobligaţiuni, însă e de văzut în ce măsură o astfel de metodă poate da rezultate într-un an de criză.

DACĂ NU CURGE, PICĂ
Încasările pe care se bazează bugetul sunt în sumă de 168,85 miliarde de lei (31,3% din PIB). Statul crede că va aduna mai mulţi bani de la notari şi avocaţi, precum şi de la persoanele fizice române rezidente în Belgia, Luxemburg şi Austria. Impozitul pe onorariile practicate de avocaţi urmează să aducă dublu faţă de anul 2009, mai exact 2,5 milioane de lei.

Şi taxele şi tarifele rezultate din activităţile de metrologie se vor tripla, conform Proiectului de buget pe 2010. Jocurile de noroc sunt o altă zonă din care statul speră să stoarcă bani, Guvernul mizează că va încasa în 2010 de 233% mai mult faţă de 2009, de la 136 milioane la 316 milioane de lei. Protecţia mediului va aduce şi ea la buget sume de şapte ori mai mari în acest an, estimările fiind de circa 100 milioane de lei, faţă de numai 14 anul trecut.

Statul mizează că va mai aduna bani şi din impozitul pe veniturile din economii sub formă de dobândă realizate în Belgia, Luxemburg şi Austria de persoane fizice române rezidente fiscal în România. Dacă în 2009, aceste sume reprezentau circa două milioane de lei, pentru 2010 sunt estimate a intra la buget circa 11 milioane de lei, ca urmare a încheierii unor acorduri cu statele respective.


Critici şi amendamente
Senatorii şi deputaţii pot depune amendamente la comisiile avizatoare între 4 şi 6 ianuarie 2010. Vicepreşedintele PSD, Constantin Niţă, a declarat că proiectul legii bugetului de stat pe 2010 este construit "pe aceeaşi viziune contabilă", fără a propune proiecte publice concrete. El a precizat că PSD va depune 1.800-2.000 de amendamente la proiectul de buget. Majoritatea se referă la alimentări cu apă, lucrări de canalizare, reparaţii şi construcţii de şcoli şi grădiniţe, achiziţionare de aparatură medicală, reparaţii de spitale, dispensare şi refacerea şi modernizarea unor drumuri judeţene şi comunale.

Nici liberalii nu vor vota bugetul dacă nu trec amendamentele lor. Prim-vicepreşedintele PNL, Ludovic Orban, a declarat că acest buget "este cel mai prost buget pe care l-a avut România de 20 de ani". El a adăugat că "în mod evident este un buget de sacrificiu, care se bazează pe trimiterea în şomaj a sute de mii de concetăţeni, un buget care se bazează practic pe perpetuarea crizei şi care nu are în spate nici un fel de măsură serioasă de combatere a crizei".

Liberalii vor face câteva sute de amendamente de fond, cum ar fi eliminarea impozitului forfetar, punctul de pensie să fie calculat la 45% din salariul mediu, amendamente de reducere a fiscalităţii, dar şi amendamentele privind bugetele ministerelor - 6% pentru Educaţie, 4% pentru Sănătate, 1% pentru Cercetare şi minimum 2% pentru Apărare. Toate aceste amendamente trebuie discutate în comisii până la 10 ianuarie, pentru că la 11 bugetul intră la vot.

×
Subiecte în articol: economic parlament buget dezbatere