x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Bugetul pe 2012 este ambiguu. Vezi avertismentele Consiliului Fiscal

Bugetul pe 2012 este ambiguu. Vezi avertismentele Consiliului Fiscal

de Daniela Ivan    |    27 Noi 2011   •   21:00
Bugetul pe 2012 este ambiguu. Vezi avertismentele Consiliului Fiscal

Guvernul a aprobat proiectul de buget pentru anul viitor, pe care-l va trimite Parlamentului spre dezbatere si adoptare. Consiliul Fiscal a atras atentia asupra mai multor neclaritati si inadvertente care apar in bugetul de anul viitor.

O prima problema este legata de tintirea unui deficit bugetar mai mic decat se intentiona initial pentru 2012, respectiv de 1,9% din PIB, tinta pentru care nu exista insa un angajament ferm. Presedintele Consiliului Fiscal, Ionut Dumitru, spune ca o eventuala crestere a deficitului pe parcursul anului ar putea fi perceputa ca un derapaj de catre pietele financiare, mai ales daca revizuirea acestuia s-ar datora unor majorari de cheltuieli sociale.

'In opinia Consiliului Fiscal, o prudenta sporita, materializata in stabilirea unei tinte de deficit bugetar mai ambitioase, este justificata in lumina constrangerilor de finantare interne si externe. (...) Cu toate acestea, Consiliul Fiscal remarca lipsa unui angajament ferm vizavi de aceasta noua tinta, in conditiile in care textul raportului care insoteste proiectul de buget prevede explicit posibilitatea majorarii acesteia pe parcursul anului. Acest lucru este in contradictie cu principiile transparentei si stabilitatii statuate de legea responsabilitatii fiscal bugetare', se arata in opinia Consiliului Fiscal.

O alta problema se refera la ambiguitatea care se regaseste si la nivelul parametrilor politicii bugetare. Practic, acest buget ia in calcul o eventuala majorare a cheltuielilor de personal pe parcursul anului, in limita unui plafon de 7,2% din PIB, fata de 6,9% cat este prevazut in varianta actuala. In plus, reprezentantii Consiliului Fiscal spun ca majorarea pensiilor si salariilor din sectorul public de la jumatatea anului viitor ar incalca nu mai putin de cinci prevederi stabilite prin Legea responsabilitatii fiscale, inclusiv interdictia de a opera astfel de majorari cu sase luni inainte de alegeri parlamentare, apreciaza Consiliul Fiscal.

Pe de alta parte, Consiliul Fiscal recomanda Guvernului sa stabileasca pentru ministere si alti orodonatori principali de credit tinte trimestriale privind absorbtia fondurilor europene, care apare esentiala in constructia bugetara pentru compensarea efectelor negative ale crizei asupra fluxurilor de capital.

Proiectul de buget al anului 2012 prevede venituri aferente fondurilor europene de postaderare de 12,5 miliarde de lei, aproximativ 3 miliarde de euro, in crestere cu 60% fata de anul 2011. In plus, Guvernul se asteapta la incasari de un miliard de lei din fonduri europene preaderare.

Ingrijorarea Consiliului Fiscal este explicabila, intrucat resursele bugetare interne alocate pentru investitii vor scadea anul viitor cu 1,3-2 miliarde de lei fata de sumele programate in 2011, dar Guvernul spera sa compenseze printr-o absorbtie a fondurilor europene in crestere cu 50%.

×
Subiecte în articol: economia buget 2012