x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Bugetul UE pentru 2011 a înregistrat un surplus de 1,49 miliarde de euro - studiu CE

Bugetul UE pentru 2011 a înregistrat un surplus de 1,49 miliarde de euro - studiu CE

16 Apr 2012   •   11:26
Bugetul UE pentru 2011 a înregistrat un surplus de 1,49 miliarde de euro - studiu CE

Bugetul Uniunii Europene pentru 2011 (123 de miliarde de euro) a inregistrat un surplus de 1%, respectiv 1,49 miliarde de euro, releva un studiu publicat luni de Comisia Europeana. Sursa surplusului bugetului UE o reprezinta in principal amenzile in cazuri de concurenta (circa 700 de milioane de euro).

'Unii ar spune ca acest surplus bugetar, de numai 1 procent, este mult prea mic. Aceasta evolutie este mai ales urmarea a doi factori: pe de o parte este extrem de dificil de mutat fonduri de la un buget al UE la altul, iar pe de alta parte procedurile bugetare sunt foarte lente si sursele ulterioare de venituri nu pot fi mereu procesate pana la finalul anului bugetar. Din acest motiv, Comisia mentine presiunile asupra statelor membre si Parlamentului European pentru a fi de acord cu un buget UE mai flexibil, mai apropiat de viata reala'', a declarat comisarul european pentru buget si programare financiara Janusz Lewandowski.

In opinia sa, pe baza regulilor existente, realizarea unui surplus de 1 procent al bugetului UE este cel mai bun rezultat posibil, in conditiile in care lipsa flexibilitatii bugetare necesare nu a permis reactii rapide din partea Bruxellesului la noile evolutii economice si financiare. (Agerpres)

×