x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Bugetul umflat din CAS

Bugetul umflat din CAS

de Daniela Ivan    |    06 Dec 2010   •   20:15
Bugetul umflat din CAS
Sursa foto: Bogdan Iuraşcu/Jurnalul Naţional

141332-bi-dsc-2653.jpgCreşterea încasărilor din contribuţiile sociale incluse în bugetul pe 2011 este nerealistă şi nefundamentată, apreciază Consiliul Fiscal. În plus, CAS-urile sunt în România foarte ri­dicate în raport cu alte state şi nu ar fi bine să mai crească, deoarece vor acţiona ca o frână asupra creşterii economice.

„Deşi cadrul macroeconomic nu s-a modificat, iar performanţa în­ca­să­rilor din contribuţii sociale în anul 2010 a fost mai slabă decât cea programată, veniturile aferente acestui capitol din bugetul consolidat pentru anul 2011 sunt mai mari cu 428 mili­oa­ne de lei faţă de proiecţia inclusă în Strategia fiscal-bugetară aprobată de Guvern”, se arată într-o opinie formulată de Consiliul Fiscal.

Potrivit analiştilor, revizuirea este cauzată de o creştere cu 17% faţă de nivelul estimat pentru 2010 a în­ca­să­ri­lor din contribuţii de asigurări so­ciale de sănătate datorate de asiguraţi, care nu poate fi explicată decât în ipoteza unor măsuri legislative gene­ra­toare de venituri suplimentare. Cu toate astea, potrivit proiectului de buget pentru 2011 cotele de contri­bu­ţii sociale de stat vor fi menţinute anul viitor în România la nivelul din  2010. În aceste condiţii, Consi­liul Fis­cal recomandă Guvernului să cla­ri­fice fundamentarea capitolului de con­tribuţii sociale din proiectul Bu­ge­tului pe 2011.

În plus, Consi­liul îşi re­­i­­terează rezervele cu privire la ipo­te­zele privind dinamica salariului me­diu brut şi a numărului de sa­la­­riaţi, considerând că acestea im­pli­că ri­s­curi de nerealizare a veniturilor bu­­getare programate”, se arată în ra­port. România are un dezechilibru în domeniul fiscal, pentru că im­po­zi­tea­­ză munca în mod excesiv şi capita­lul sub limitele europene, ceea ce duce la existenţa unei evaziuni fisca­le natu­ra­le pentru că oamenii prefe­ră să ia sa­lariul prin dividende sau în plic, consideră preşedintele AOAR, Florin Pogonaru. El a mai spus că „avem o fi­lozofie fiscală total de­ze­chi­li­brată, care impozitează excesiv munca”.

Contribuţiile sociale pentru sa­la­ri­a­ţii din România sunt ridicate com­pa­rativ cu avantajele pe care le oferă şi pot acţiona ca un factor descurajator pentru noi angajări, astfel că ar trebui reduse sau reintrodus un plafon al bazei impozabile, consideră şi analiştii de la KPMG. Analiza se re­găseşte într-un studiu privind impozi­ta­rea persoanelor fizice şi cotele de con­tribuţii sociale care include date din perioada 2005-2010 şi acoperă 86 de ţări. „În România nu a interve­nit nici o schimbare privind cota de im­pozit pe venit în 2010, care rămâne destul de competitivă. Cu toate acestea, ade­vă­ra­ta povară pentru angajatori şi an­ga­jaţi o reprezintă con­tri­buţiile so­ci­a­le, care sunt ridicate, raportat la avan­tajele limitate pe care le oferă. Stu­diul KPMG arată că pentru sa­la­riaţii de top cotele efective de contri­bu­ţii sociale din România, pentru an­ga­ja­tori şi angajaţi, sunt prin­tre cele mai mari din lume şi cele mai mari din Europa Centrală şi de Est”, a declarat Mădălina Racoviţan, director în departamentul Tax şi coordonatoare a International Executive Services din KPMG România.

×
Subiecte în articol: economia