x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Bula imobiliară se sparge

Bula imobiliară se sparge

de Daniela Ivan    |    27 Mai 2008   •   00:00
Bula imobiliară se sparge

PREVIZIUNI ● Cererea de apartamente începe să scadă
Balonul imobiliar a început să se dezumfle în cartierele bucureştene. Preţurile apartamentelor vechi au scăzut deja cu 10% şi pînă la vară ar putea coborî cu aproape 25%.



PREVIZIUNI ● Cererea de apartamente începe să scadă
Balonul imobiliar a început să se dezumfle în cartierele bucureştene. Preţurile apartamentelor vechi au scăzut deja cu 10% şi pînă la vară ar putea coborî cu aproape 25%.

Preţurile apartamentelor vechi din cartierele bucureştene s-ar putea ieftini în vara acestui an cu pînă la
20%-25%, estimează reprezentanţii site-ului imobiliar MagazinulDeCase.ro. Două sînt cauzele care au condus la spargerea balonului imobiliar. Oferta mult mai mare faţă de anii trecuţi şi cererea redusă drastic de creşterea costului creditelor. "Există o supraofertă pe piaţă, alimentată de un sentiment de panică şi de locuinţele scoase la vînzare de investitorii speculativi şi de cei care vînd apartamentele vechi pentru a se muta în ansambluri de locuinţe noi", a precizat Matei Maloş, directorul general al site-ului.

PREŢURI. În aceste condiţii, în lunile ianuarie-martie 2008, preţurile solicitate de vînzători au înregistrat o uşoară scădere, de circa 0,2%, faţă de perioada similară din 2007. Însă nu acestea sînt preţurile reale la care au fost tranzacţionate locuinţele. Contractele de vînzare-cumpărare au fost încheiate la preţuri sub nivelurile din ianuarie. "Diferenţa dintre preţul solicitat şi cel la care se face tranzacţia poate ajunge şi la 15%-20%. Estimăm ca pînă la sfîrşitul verii în cartiere precum Drumul Taberei, Militari, Colentina sau Berceni să se înregistreaze o scădere de 20%-25% a preţurilor apartamentelor. Ieftinirea ar putea fi mai accentuată pînă la sfîrşitul anului dacă se vor scumpi creditele, iar cererea se va diminua şi mai mult", a spus Maloş.

OFERTĂ. În primul trimestru din 2008 au fost scoase la vînzare de trei ori mai multe apartamente vechi decît în primul trimestru al anului 2004. În acest moment există un stoc de aproape 14.500 de apartamente vechi în Bucureşti care-şi caută cumpărători. Cea mai mare supraofertă se înregistrează în Drumul Taberei, Militari, Colentina şi Berceni, în timp ce în zonele centrale şi semicentrale numărul locuinţelor disponibile spre vînzare este încă limitat. Proprietarii nu-şi mai vînd imediat locuinţele, cum se întîmpla în urmă cu un an, şi acum aşteaptă luni bune. Numărul mare de apartamente vechi scoase pe piaţă are două explicaţii. Speculatorii au înţeles că preţurile vor scădea şi au scos locuinţele la vînzare, în timp ce unii proprietari îşi vînd locuinţele vechi pentru a se muta în altele noi, spun analiştii imobiliari. O estimare a celor de la MagazinulDeCase.ro arată că pe piaţa bucureşteană au fost scoase la vînzare 35.000 de locuinţe noi, în marile ansambluri rezidenţiale, dar şi în construcţii mai mici construite de antreprenori în regie proprie.


PIAŢĂ.
Foarte puţini cumpărători se mai aventurează să cumpere o locuinţă. Scumpirea împrumuturilor de la bănci este principala cauză identificată de analiza realizată de MagazinulDeCase.ro. "Din septembrie 2007 şi pînă acum, costul creditelor a crescut cu 50%, din cauza măririi dobînzilor, dar şi a deprecierii leului în raport cu euro", a mai declarat Maloş. El a mai spus că în aceste condiţii cererea reală începe să se evapore. "Dacă din cererea solvabilă scădem oferta de apartamente vechi şi cea de locuinţe noi, vom obţine un rezultat negativ", a spus Maloş. Preţurile imobiliare din Bucureşti sînt printre cele mai mari din centrul şi estul Europei, locuitorii Capitalei fiind nevoiţi să plătească echivalentul a şapte salarii medii brute pentru a cumpăra un metru pătrat construit, potrivit unui studiu UniCredit. Datele statistice indică, astfel, faptul că un metru pătrat într-o locuinţă deja folosită costa anul trecut în Bucureşti, în medie, 2.177 euro/mp.

Locuinţele de lux nu se ieftinesc

Cele mai scumpe zece apartamente scoase la vînzare în Bucureşti valorează circa 8,5 milioane euro, potrivit unui top realizat de compania Regatta. Preţurile acestor apartamente de lux variază între 2.400 şi 5.000 de euro pe metru pătrat şi au fost raportate la suprafaţa construită a imobilelor, în funcţie de locaţie, aria construită, facilităţi şi arhitectură, se arată într-un comunicat al Regatta. Apartamentele sînt situate în zonele de top ale Capitalei, Dorobanţi, Herăstrău, Piaţa Victoriei – Kiseleff sau Arcul de Triumf. Pe primul loc, în funcţie de preţul pe metru pătrat, se află o locuinţă din zona Dorobanţi, care are trei camere, cu o suprafaţă construită de 240 mp. Preţul pentru acest apartament (foto) este de 5.000 euro/mp, respectiv 1,2 milioane de euro.
Locul al doilea este ocupat de un apartament din zona Herăstrău, cu o suprafaţă de 193 mp, cu living, trei dormitoare, bucătărie, două băi, dressing, toaletă şi trei terase, care costă 1,12 milioane de euro.



×
Subiecte în articol: economic apartamente vechi preţurile