x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Nemţii preferă plăţile în numerar şi strâng bancnote de 10 euro

Nemţii preferă plăţile în numerar şi strâng bancnote de 10 euro

14 Feb 2018   •   15:58
 Nemţii preferă plăţile în numerar şi strâng bancnote de 10 euro

Nouă din zece bancnote de 10 euro emise în Germania nu sunt niciodată folosite pentru plăţi. Ele sunt păstrate în ţară şi în străinătate, ca depozit, reiese dintr-un studiu publicat de Bundesbank (Banca Centrală a Germaniei).

 

Este modul prin care băncile şi persoanele fizice au răspuns la ratele extrem de scăzute ale dobânzilor. Dobânda la depozite, aplicata băncilor ce stochează lichidităţile în exces la Banca Centrală Europeană (BCE) pentru o perioadă de 24 de ore, este de minus 0,40%.

Creditorii din Germania au retras anul trecut aproximativ 12 miliarde de euro în numerar pentru a depozita aceste sume, a explicat Carl-Ludwig Thiele, membru al Board-ului Bundesbank. Potrivit afirmatiilor sale, faptul ca euro este aproape la paritate cu dolarul, ca monedă de rezervă pe plan global, demonstrează încrederea enormă în bancnota comunitara.

Studiul pe trei ani realizat de Bundesbank arată că germanii preferă plăţile în numerar, 88% dintre aceşti fiind împotriva mijloacelor electronice de plată. Majoritatea cred că renunţarea în întregime la plăţile în numerar le-ar provoca mari constrângeri, susţine Carl-Ludwig Thiele.

În 2017, 48% din achiziţiile din Germania au fost în numerar, faţă de 58% în 2008. Este pentru prima dată când s-a înregistrat un procent de sub 50% la achiziţiile în numerar. Plăţile prin smartphone sunt relativ rare în Germania, consumatorii fiind îngrijoraţi de securitatea tranzacţiilor. Cererea pentru numerar în Germania, cea mai mare economie europeană, a crescut anul trecut cu 7%, la 365 miliarde de euro.

AGERPRES

×
Subiecte în articol: germania euro plati numerar dolar rata dobanda