x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Bursele europene au închis în urcare, la maximul ultimelor 13 luni

Bursele europene au închis în urcare, la maximul ultimelor 13 luni

17 Aug 2012   •   18:17

Bursele europene au inchis vineri in urcare, la maximul ultimelor 13 luni, continuand o ascensiune care dureaza de 11 saptamani consecutive, datorita optimismului investitorilor ca liderii europeni vor lua masuri pentru protejarea bancilor de pe continent de efectele crizei, transmite Bloomberg.

Totodata, datele privind increderea consumatorilor din SUA si alti indicatori economici prezentati vineri in Statele Unite s-au plasat peste estimarile analistilor, antrenand optimismul pietelor.

Indicele Stoxx 600 al celor mai importante actiuni europene a inchis vineri in urcare cu 0,6% si a afisat o crestere de 1,1% pe ansamblul acestei saptamani, dupa ce cancelarul german Angela Merkel a declarat ca Germania sprijina planul de salvare a monedei euro prezentat de presedintele Bancii Centrale Europene, Mario Draghi.

Indicele de referinta al burselor europene a incheiat astfel cea de-a 11-a saptamana consecutiva de crestere, cel mai indelungat trend ascendent din 2006, care a inceput cand politicienii din Grecia au reusit sa formeze o coalitie de guvernare pro-euro dupa convocarea a doua runde de alegeri parlamentare in 6 saptamani.

Cresterea indicilor bursieri a continuat dupa ce bancile centrale din Statele Unite, Marea Britanie si China au anuntat intr-o perioada de timp relativ restransa masusi de stimulare a cresterii economice.

In august, sentimentul optimist din piete a fost alimentat de planul prezentat de Mario Draghi, care a afirmat la inceputul lunii ca liderii europeni vor face tot posibilul sa asigure supravietuirea monedei euro.
Mediafax

×