x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie BUSINESS/INFO - 23 septembrie 2004

BUSINESS/INFO - 23 septembrie 2004

23 Sep 2004   •   00:00
FINANTARI. IMM-urile cu activitate de export pot obtine credite pentru investitii de la Eximbank pentru 5 ani, cu perioada de gratie de maximum un an. Incepand cu jumatatea lunii septembrie si pana pe 15 noiembrie, banca ofera noi facilitati, in sensul reducerii cu 50% a comisionului de inregistrare a cererii de finantare. Creditele se acorda in euro, din sursa KfW (Kreditanstalt fur Wiederaufbau), iar valoarea lor poate ajunge pana la un milion de euro. Eximbank acopera, prin acordarea unui astfel de imprumut, 80% din costul investitiei, iar agentul economic trebuie sa contribuie cu restul de 20%. Pentru a beneficia de finantare, IMM-urile trebuie sa indeplineasca urmatoarele conditii, cumulativ: persoana juridica romana cu capital majoritar romanesc; incadrarea prin obiectul de activitate in orice sector cu deschidere spre export; sa nu depaseasca 249 angajati sau sa aiba maximum 500 angajati (impreuna cu societatile afiliate, daca este cazul).

CRESTERE. Grupul elvetian Nestle a declarat, prin intermediul purtatorului de cuvant, ca isi mentine estimarile pentru anul 2004 referitoare la cresterea de 5-6% a vanzarilor. Anuntul este surprinzator, avand in vedere prognozele pentru acest an furnizate de competitori precum Unilever si Colgate-Palmolive, care au inregistrat rezultate sub asteptari, atat in ceea ce priveste profitul, cat si vanzarile. Reprezentantii companiei au refuzat sa comenteze pe marginea declaratiilor facute de competitori.

CADERE. Valoarea actiunilor Unilever a scazut dupa ce compania si-a revizuit in scadere cu peste 50% prognoza privind profitul anual, ca urmare a vanzarilor nesatisfacatoare de inghetata si a concurentei acerbe pe piata sapunurilor si a detergentilor. La bursa din Londra, actiunile grupului anglo-olandez au pierdut, intr-o singura zi, 6,2% din valoare, coborand la cea mai redusa cotatie din ultimii patru ani. Unilever, al treilea furnizor de produse alimentare din lume, se asteapta ca rata profitului anual sa se situeze sub 5%, comparativ cu estimarile initiale de peste 10%. Compania a inregistrat o scadere a vanzarilor de inghetata si ceaiuri Lipton pe piata scandinava si o diminuare a volumului comenzilor.

×
Subiecte în articol: economic