x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie BUSINESS/Info

BUSINESS/Info

10 Ian 2005   •   00:00

11 IANUARIE 2005
INVESTITII. Producatorul de utilaje agricole Mecanica Ceahlau isi va majora, in acest an, capitalul social cu 50 miliarde lei, de la nivelul actual de 22,1 miliarde lei, fondurile fiind alocate investitiilor si finantarii productiei, a declarat Toader Dumitrache, directorul general al firmei. Mecanica Ceahlau livreaza semanatori (circa 60% din structura productiei), grape, pluguri, cultivatoare, dar si utilaje complexe atasate tractoarelor de mare putere. Pentru acest an, Dumitrache anticipeaza o scadere a vanzarilor pe piata romaneasca, intrucat preturile scazute la cereale au afectat veniturile producatorilor agricoli. Principalii producatori interni de profil sunt Tractorul Brasov, Semanatoarea Bucuresti si Mecanica Ceahlau.

FIAT, PRELUAT DE GM. Guvernul italian nu va investi in conglomeratul Fiat, a carui divizie Fiat Auto se confrunta cu grave probleme financiare si este pe punctul sa fie preluat de grupul american General Motors (GM), intrucat reglementarile UE interzic acest tip de ajutor financiar. Ministrul italian al Muncii, Roberto Maroni, a declarat ca executivul de la Roma nu intentioneaza sa preia o parte din actiunile Fiat Auto, deoarece operatiunea va submina politica guvernului fata de marile companii italiene, in prezent statul anuntandu-si intentia de a renunta la participatia la operatorul aerian Alitalia. In anul 2000, GM a cumparat 20% din actiunile Fiat Auto pentru suma de 2,4 miliarde de dolari, iar participatia americana a fost redusa la jumatate in urma recapitalizarii operate in anul 2002. In primele noua luni ale anului 2004, Fiat a inregistrat pierderi de 744 milioane de euro.

DATORII STERSE. Ministrii de Finante din Grupul celor sapte au ajuns la un acord privind suspendarea recuperarii tuturor datoriilor contractate de tarile afectate de tsunami. Intr-un comunicat emis de ministrii de Finante ai celor sapte state puternic industrializate se arata ca G7 va colabora cu statele creditoare reunite in cadrul Clubului de la Paris, precum si cu alti creditori internationali, pentru a obtine un consens privind modul de abordare a situatiei. "In functie de evaluarea necesitatilor financiare ale statelor afectate, cred ca G7 si Clubul de la Paris trebuie sa ia in considerare toate optiunile privind continuarea ajutorarii respectivelor state", a declarat Gordon Brown, cancelarul britanic al Trezoreriei.

×
Subiecte în articol: economic