x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie BUSINESS/INFO

BUSINESS/INFO

30 Noi 2004   •   00:00

1 decembrie 2004
PIATA-RECORD. Piata romaneasca de asigurari totalizeaza, dupa primele noua luni, un volum de prime brute subscrise de peste 26.400 miliarde lei (650 milioane de euro), cifra indicand o crestere reala cu 30% comparativ cu perioada similara a anului trecut. Potrivit cifrelor avansate de catre companiile de asigurare, citate de www.1asig.ro, la sfarsitul acestui an, sectorul asigurarilor ar putea atinge pragul de un miliard de dolari.

MARFA. Petrom a participat saptamana trecuta la doua licitatii la Bursa Romana de Marfuri (BRM), in valoare de 78,6 milioane de dolari, la una cumparand titei de 44 milioane de dolari, iar la cealalta vanzand benzina si motorina de 34 milioane de dolari. Valoarea totala a celor 20 de licitatii organizate de BRM in aceeasi perioada a fost de 85 milioane de dolari. A doua mare tranzactie a fost cea a CFR SA, care a achizitionat lucrari de reabilitare a statiilor de cale ferata din Brasov, Oradea si Sibiu. (A.N. Ionescu)

RECORD. Indicele BET al celor mai valoroase 10 actiuni listate la Categoria I a Bursei de Valori Bucuresti (BVB) a incheiat saptamana trecuta cu un nou record al anului, de 3974,15 puncte, cu 3,5% mai mult decat in vinerea anterioara. Potrivit unui comunicat al Bursei, capitalizarea bursiera totala a depasit nivelul de 8,6 miliarde USD, adica peste 13,6% din valoarea Produsul Intern Brut al Romaniei din anul 2003, ceea ce i-a determinat pe oficialii BVB sa studieze felul in care vor mari aria de cuprindere a indicelui, incluzand in portofoliul indicelui si societati din Categoria a II-a.

REVIZUIRE. Compa Sibiu si-a revizuit in sens pozitiv prognoza privind cifra de afaceri din acest an, anticipand o valoare de 1.610 miliarde de lei (circa 40 milioane de euro), fata de nivelul initial de 1.545 miliarde de lei. In acelasi timp, profitul net va ajunge la 67,3 miliarde de lei (1,72 milioane de euro). Producatorul de subansamble auto si-a extins portofoliul de clienti, in 2004, prin semnarea de acorduri de furnizare de componente auto catre companii precum Koyo, Honeywell Garrett, Bosch si Krupp. Pentru derularea acestor contracte, societatea a alocat, in acest an, 180 de miliarde lei pentru modernizare si achizitia de echipamente.

×
Subiecte în articol: economic milioane