x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie BUSINESS/Stirile zilei - 9 octombrie 2004

BUSINESS/Stirile zilei - 9 octombrie 2004

09 Oct 2004   •   00:00
MONEDA GIGANTICA. O moneda din aur masiv, cu un diametru de 37 centimetri si cantarind peste 31 kilograme, a fost emisa de Trezoreria austriaca in onoarea Filarmonicii din Viena, transmite AFP. Moneda gigantica ar trebui sa intre in Cartea Recordurilor, potrivit Trezoreriei Austriei. Batuta in 15 exemplare, moneda este din aur masiv si are o valoare nominala de 100.000 de euro. Ea poate fi folosita pe teritoriul Austriei, insa agentia de presa APA apreciaza ca ar fi dificil de manevrat. In plus, aurul din care este facuta valoreaza aproape 350.000 de euro.

RASCUMPARARE. Henkel a acceptat oferta companiei Clorox - SUA de rascumparare a 29% din actiuni, pentru 2,84 miliarde de dolari in active si lichiditati. Grupul german de produse de igiena si curatenie a reusit astfel sa finanteze achizitia companiei americane de detergenti si cosmetice Dial Corporation. Din renuntarea la titlurile Clorox, Henkel a obtinut lichiditati de 2,1 miliarde de dolari si a preluat proprietatea asupra unora din marcile produse si participatia de 20% a companiei americane la Henkel Iberica, precum si activitatile Clorox in domeniul pesticidelor, active evaluate de Henkel la 740 de milioane de dolari.

PRODUCTIE. Gallaher isi extinde activitatea in Romania de la distributie la productia de tigarete o data cu deschiderea, saptamana viitoare, unei fabrici la Bucuresti. Potrivit unor surse din industria tutunului, unitatea este amplasata intr-o fosta locatie a Papastratos, firma aflata acum in proprietatea Philip Morris. Gallaher ar putea produce in Romania marcile Benson & Hedges si Ronson, utilajele provenind, potrivit surselor, de la o companie multinationala.

Principalii producatori de pe piata romaneasca sunt British American Tobacco (BAT), JTI, Philip Morris si Societatea Nationala a Tutunului (SNTR).

×
Subiecte în articol: economic