x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Goodbye UE sau bye-bye Brexit? Votul care ar putea schimba soarta a sute de mii de români

Goodbye UE sau bye-bye Brexit? Votul care ar putea schimba soarta a sute de mii de români

de Adrian Stoica    |    23 Iun 2016   •   10:08
Goodbye UE sau bye-bye Brexit? Votul care ar putea schimba soarta a sute de mii de români
Sursa foto: AlexLMX/Getty Images/iStockphoto

Uniunea Europeană va da astăzi cel mai greu examen de la înfiinţare sa, aşa cum a fost ea definită prin Tratatul de la Maastrich din 1993. Cetăţenii Marii Britanii vor merge la urne  în cadrul unui referendum naţional care va decide rămânerea ţării în UE sau părăsirea ei. O decizie care va avea efecte pe termen lung asupra supuşilor Coroanei Britanice, dar şi asupra Europei. Susţinătorii fiecărei tabere îşi apără cu îndârjire arumentele  pro şi contra, iar în capitalele europene guvernele îşi fac propriile calcule pentru a absorbi cât mai uşor şocul unui eventual Brexit. În ceea ce ne priveşte pe noi, datele arată că o evenutuală ieşire a Marii Britanii din UE ar avea efecte limitate asupra România.  În schimb, pentru românii care se află deja în această ţară viaţa va suferi schimbări majore.

Lovitură pentru românii din UK

O eventuală ieşire a Marii Britanii din Uniunea Europeană, ar putea avea un efect imediat asupra românilor care deja locuiesc şi muncesc în această ţară. Potrivit săptămânalului Diaspora Românească, publicaţie care apare în Marea Britanie, ultimele cifre de la Observatorul pentru Migraţie al Universităţii Oxford, date publicităţii în aprilie 2016, arătau că dacă în 2011 în UK erau înregistraţi doar 87.000 de români, la finele anului trecut numărul românilor din UK crescuse la 223.000. Aceste persoane ar fi primele afectate de Brexit pentru că s-ar putea, cel puţin teoretic, să nu mai beneficieze de dreptul la muncă şi de asistenţa socială.  Pe de altă parte este posibil ca autorităţile din Marea Britanie să acorde în continuare dreptul la muncă cetăţenilor din UE care deja muncesc aici, dar să stabilească reguli noi în ceea ce priveşte migraţia în viitor. Analiştii iau în calcul deja impunerea unor condiţii mai drastice, precum existenţa unei slujbe garantate în momentul în care o persoană dintr-un stat membru UE vine în Marea Britanie, persoana respectivă să facă dovada că are banii necesari pentru a se întreţine o perioadă. În plus, noii veniţi ar putea să nu mai beneficieze de ajutoarele sociale, dar acestă măsură îi va afecta şi pe românii care se află deja pe pământ britanic, după ce premierul Cameron a reuşit să obţină o serie de concesii din parte UE legate de această problemă.

Pentru a-i determina pe cetăţenii britanici să voteze astăzi împotriva Brexit, premierul David Cameron a anunţat recent că vor fi reduse beneficiile cetăţenilor UE aflați la muncă în Marea Britanie. Vorbim despre măsuri care includ reducerea alocaţiilor pentru copiii migraţilor UE care sunt înregistraţi în ţara mamă şi de reducerea beneficiilor acordate celor care lucrează pentru primii patru ani de muncă.

Mai puţini studenţi români

Votul cetăţenilor britanici pentru Brexit i-ar putea afecta financiar şi pe studenţii români aflaţi la studii în această ţară. În acest moment ei beneficiază de taxe de şcolarizare reduse, taxe care se adresează tuturor studenţilor proveniţi din ţări membre UE, dar ar putea pierde această facilitate. În aceste condiţii este de aşteptat ca numărul studenţilor români din această ţară să se reducă în perioada următoare, mai ales că în ultimii ani taxele au crescut simţitor, aproape s-au triplat. Pe de altă parte, studenţii din ţările UE beneficiază în prezent de împrumuturile Tuiton Fee Loan acordate de  Student Loan Company (SLC) pentru plata integrală a studiilor. Şi această facilitate ar putea dispărea în cazul în care Marea Britanie decide să părăsească UE.

UK nu a fost un magnet

În ceea ce priveşte migraţia, Marea Britanie nu a fost o destinaţie principală pentru forţa de muncă din România. Potrivit cifrelor estimate de ONU, românii reprezintă doar 1,1% din imigranţii din Marea Britanie (fiind a 32-a ţară după numărul imigranţilor din Regatul Unit). Mai mult decât atât, afluxul de emigranţi din România a fost mai cel mai puternic între 2010 şi 2015. Perioada relativ scurtă de permanenţă a acestora (comparativ cu emigranţii români care au plecat în Germania în anii '90) face ca legăturile culturale cu Marea Britanie să fie relativ noi, ceea ce ar putea creşte probabilitatea de întoarcere, în cazul în care piaţa forţei de muncă din Marea Britanie se va deteriora brusc. Ca şi observaţie cu privire la dezbaterea Brexit, unul dintre principalele argumente ale taberei pro-Brexit este contrazis de date: UE reprezintă doar 33,7% din numărul total de emigranţi din Marea Britanie, atrag atenţia economiştii de la UniCredit.

Leul va rămâne stabil

Impactul asupra României al unui vot în favoarea Brexit ar putea fi, pe termen scurt, de depreciere a leului cu cel mult 5%, iar în următorii ani de reducere a PIB cu 0,5 puncte procentuale, potrivit unei analize realizată de UniCredit Bank. Potrivit economiştilor băncii, impactul asupra cursului de schimb ar putea fi mai redus decât în cazul celorlalte monede din ECE, dat fiind faptul că leul a fost o monedă foarte stabilă în regiune din 2012, beneficiind de sprijinul Băncii Centrale şi de un flux constant de intrări de capital. Aceştia susţin că volatilitatea scăzută a fost corelată, de asemenea, cu o monedă mai stabilă.

Comerţul ar avea de suferit

Economia românească este mult mai puţin expusă decât economiile altor ţări din Europa Centrală şi de Est în cazul unui Brexit. Principalele riscuri pentru România vizează exporturi şi remiterile de bani ale românilor care lucrează acolo. Exporturile către Marea Britanie au însumat 2,4 miliarde de euro în 2015, reprezentând 4% din totalul exporturilor României. Dintre acestea, maşinile şi uneltele au reprezentat 29,2% din totalul exporturilor, iar autoturismele 16,2%. La rândul său, România a realizat importuri de 1,6 miliarde de euro din Marea Britanie, ceea ce reprezintă 2% din total importuri. Totuşi, trebuie avut în vedere că în eventualitatea unui Brexit, se vor schimba şi regulile care guvernează comerţul între ţările UE. Astfel, acordurile de liber schimb și reglementările comune ale UE îşi vor pierde valabilitate, ele urmând să fie renegociate de fiecare membru UE cu Marea Britanie, deci şi de România. Temerea este că schimbarea regulilor va avea ca efect diminuare comerţului.

Investiţiile din Marea Britanie: un miliard de euro

La sfârşitul anului trecut, Marea Britanie se situa pe locul 10 în topul investitorilor străini din România (în creştere cu două locuri faţă de anul 2013), cu o valoare a capitalului social subscris de 1.010,31 milioane euro (2,55% din totalul investiţiilor străine), în 5.205 societăţi comerciale cu participare britanică la capitalul social (2,58% din totalul societăţilor cu capital străin), conform datelor Oficiului Naţional al Registrului Comerţului (ONRC). Structura pe domenii de activitate a capitalului social subscris de societăţile comerciale cu participare din Marea Britanie era următoarea:

  • industria extractivă şi prelucrătoare: 52,53%;
  • comerţul cu ridicata şi cu amănuntul: 17,66%;
  • activităţi profesionale, administrative, ştiintifice şi tehnice: 12,20%;
  • intermedieri financiare şi asigurări: 8,04%;
  • tranzacţii imobiliare: 3,45%;
  • agricultură, silvicultură şi pescuit: 2,37%;
  • construcţii: 1,49%;
  • transport, depozitare şi comunicaţii: 1,47%.
×
Subiecte în articol: brexit