x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Calendar fiscal 2008

Calendar fiscal 2008

de Daniela Ivan    |    05 Ian 2008   •   00:00
Calendar fiscal 2008
Sursa foto: VICTOR STROE/

Care sunt taxele şi impozitele pe care populaţia le are de plătit anul acesta, unde şi in ce termene se pot achita dările şi ce penalităţi se percep pentru intărzieri aflaţi consultănd Calendarul fiscal. Vestea bună e că majoritatea taxelor au rămas la acelaşi nivel ca anul trecut.


Vreţi să ştiţi care sunt datele pănă la care puteţi plăti fără penalizări taxele şi impozitele locale sau pe cele de la secţia financiară? Consultaţi calendarul fiscal pentru 2008.

Calendarul fiscal se adresează celor care au o locuinţă, o maşină sau romănilor care obţin bani din contracte de comision, din inchirieri de locuinţe, dar şi persoanelor care lucrează ca liberi profesionişti sau care au venituri din alte activităţi comerciale.


TAXE LOCALE. Primăriile percep taxe pentru toţi proprietarii de locuinţe şi terenuri intravilane sau extravilane. De asemenea, şi posesorii de autovehicule, rulote, bărci cu motor ori fără motor sau de locuri de parcare şi garaje plătesc taxe locale.

Vestea bună este că aceste impozite nu se vor majora in acest an, deci oamenii pot să-şi dimensioneze bugetul la nivelul anului trecut. Plata taxelor locale se poate face fără majorări, in două tranşe, pănă la 31 martie, respectiv 30 septembrie. Insă, cei care achită pănă la 31 martie toată suma datorată pentru anul 2008 vor beneficia de o reducere care depinde de la localitate la localitate. Consiliile locale din primării pot face reduceri pănă la maxim 10% din impozit pentru persoanele care plătesc anticipat toată suma pănă la 31 martie. In Bucureşti, reducerea este de 7%, la fel ca şi anul trecut. Taxele locale se pot plăti la direcţia de impozite şi taxe locale din primării, precum şi la unităţile CEC sau la oficiile poştale din toată ţara.


ACTIVITÃ...ŢI INDEPENDENTE. Romănii care obţin venituri din activităţi independente impuse pe bază de normă de venit - notari, avocaţi, evaluatori, artişti etc. - au obligaţia să depună declaraţiile privind veniturile realizate pănă la 15 mai. Insă, cei care opteză pentru determinarea venitului net in sistem real trebuie să anunţe acest lucru la Administraţia Financiară unde sunt arondaţi pănă la 31 ianuarie.

Opţiunea este valabilă timp de doi ani. Aceeaşi procedură trebuie urmată şi de persoanele care obţin bani din drepturi de proprietate intelectuală, precum şi de cei care care cultivă şi vănd flori, legume, ciuperci şi de către fermierii care obţin venituri din exploatarea pepinierelor viticole şi pomicole sau din alte activităţi similare celor considerate activităţi agricole. Cererile se fac la secţia financiară unde contribuabilul este arondat şi tot aici se fac şi plăţile. Contribuabilii care realizează venituri din activităţi independente cu excepţia impozitului pe venituri din arendare şi a veniturilor din activităţi agricole trebuie să realizeze plăţile la datele de 15 martie, 15 iunie, 15 septembrie şi 15 decembrie. Persoanele care realizează venituri din activităţi agricole trebuie să achite impozitul in două tranşe, respectiv 1 septembrie şi 15 noiembrie. Pentru mai multe amănunte sau pentru vizionarea şi descărcarea formularelor, accesaţi site-ul Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală la adresa http://anaf.mfinante.ro/wps/portal.


VENITURI SUPLIMENTARE. Proprietarii care inchiriază locuinţe, terenuri, spaţii comerciale şi industriale trebuie să meargă la secţiile financiare unde sunt arondaţi şi să depună declaraţiile privind veniturile realizate pănă la 15 mai. Insă, cei care doresc să opteze pentru determinarea venitului net in sistem real trebuie să anunţe acest lucru la Administraţia Financiară unde sunt arondaţi pănă la 31 ianuarie. Plăţile se fac trimestrial pănă la 15 martie, 15 iunie, 15 septembrie şi 15 decembrie.


Calcule

Taxele locale sunt stabilte de către consiliile locale in limitele prevăzute de Codul fiscal. Concret, taxa pe clădiri se calculează pe metrul pătrat de suprafaţă construită a locuinţei in funcţie de tipul construcţiei, iar impozitul pe teren se stabileşte luănd in calcul numărul de metri pătraţi, rangul localităţii in care este amplasat terenul şi zona sau categoria de folosinţă a acestuia. Posesorii de autovehicule plătesc un impozit cuprins intre 7-120 lei/200 cmc, in funcţie de capacitatea cilindrică a autovehiculului.


Fişe fiscale

Salariaţii nu mai trebuie să depună fişe fiscale la secţiile financiare unde sunt arondaţi, de cănd s-a introdus cota unică de 16%. De atunci, veniturile din salarii sunt impozitate la sursă, iar impozitul este final. Totuşi, angajatorii trebuie să depună fişele fiscale la unităţile fiscale pănă in ultima zi din luna februarie. Cei care obţin venituri din drepturi de autor, activităţi comerciale sau profesii liberale trebuie să completeze decaraţia privind veniturile realizate (formularul 200) care se depune direct la secţia financiară sau trimise prin Poştă.
Â
Â

×