x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Calendarul fiscal pentru 2009

Calendarul fiscal pentru 2009

de Daniela Ivan    |    05 Ian 2009   •   00:00
Calendarul fiscal pentru 2009

Vreţi să ştiţi care sunt datele până la care puteţi plăti fără penalizări taxele şi impozitele locale sau pe cele de la secţia financiară? Consultaţi calendarul fiscal pentru 2009.



Calendarul fiscal se adresează celor care au o locuinţă, o maşină sau românilor care obţin bani din contracte de comision, din închirieri de locuinţe, dar şi persoanelor care lucrează ca liberi profesionişti sau care au venituri din alte activităţi comerciale. Taxele şi impozitele sunt percepute de stat după un calendar întocmit de Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF). Aceasta stabileşte termenele-limită până la care contribuabilii persoane fizice sau juridice trebuie să depună la secţia fiscală unde sunt arondaţi documentele fiscale şi să facă plăţile anticipate aferente impozitelor ce trebuie plătite. Calendarul Fiscal trebuie respectat, deoarece depăşirea termenelor atrage după sine penalizări şi amenzi.

TAXE LOCALE
Primăriile percep taxe pentru toţi proprietarii de locuinţe şi terenuri intravilane sau extravilane. De asemenea, şi posesorii de autovehicule, rulote, bărci cu motor ori fără motor sau de locuri de parcare şi garaje plătesc taxe locale. Plata acestora se poate face fără majorări, în două tranşe, până la 31 martie, respectiv 30 septembrie. Taxele locale se pot plăti la Direcţia de impozite şi taxe locale din primării, precum şi la unităţile CEC sau la oficiile poştale din toată ţara. Administraţiile financiare strâng impozitele pe care statul le adună de la cetăţeni.

ÎNCHIRIERI
Proprietarii care închiriază locuinţe, te­re­nuri, spaţii comerciale şi industriale tre­­buie să meargă la secţiile financiare unde sunt arondaţi şi să depună de­cla­ra­ţii­le privind veniturile realizate, până la 15 mai. Însă cei care doresc să opteze pentru determinarea venitului net în sistem real trebuie să anunţe acest lucru la Ad­mi­­nistraţia Financiară unde sunt arondaţi, pâ­nă la 31 ianuarie. Plăţile se fac trimestrial, până la 15 martie, 15 iunie, 15 septembrie şi 15 decembrie. Şi persoanele care pres­­tea­ză activităţi în regim de con­sig­naţie trebuie să le declare la secţiile fi­nanciare până în ultima zi din februarie, iar plăţile se fac trimestrial, datele fiind aceleaşi ca şi în cazul celor care obţin venituri din închirierea de proprietăţi.

ACTIVITĂŢI INDEPENDENTE
Românii care obţin venituri din activi­tăţi independente impuse pe bază de nor­mă de venit – notari, avocaţi, evaluatori, artişti etc. – au obligaţia să depună de­cla­ra­ţiile privind veniturile realizate, până la 15 mai. Însă cei care optează pentru de­ter­minarea venitului net în sistem real trebuie să anunţe acest lucru la Administra­ţia Financiară unde sunt arondaţi, până la 31 ianuarie. Opţiunea este valabilă timp de doi ani. Aceeaşi procedură trebuie ur­ma­tă şi de oamenii care obţin bani din drepturi de proprietate intelectuală, precum şi de cei care care cultivă şi vând flori, legume, ciuperci şi de fermierii care obţin venituri din exploatarea pepi­nie­re­lor viticole şi pomicole sau din alte activi­tăţi similare celor considerate activităţi agri­cole. Cererile se fac la secţia financia­ră unde contribuabilul este arondat şi tot aici se fac şi plăţile. Contribuabilii care rea­lizează venituri din activităţi independente cu excepţia impozitului pe venituri din arendare şi a veniturilor din activităţi agricole trebuie să realizeze plăţile la da­tele de 15 martie, 15 iunie, 15 septembrie şi 15 decembrie. Persoanele care realizează venituri din activităţi agricole trebuie să achite impozitul în două tranşe, respectiv 1 septembrie şi 15 noiembrie.

FIŞE FISCALE

Salariaţii nu trebuie să depună fişe fiscale la secţiile financiare unde sunt arondaţi, chiar dacă au mai multe salarii. Veniturile din salarii se impozitează la sursă, cu 16% la fiecare loc de muncă, impozitare ce este finală. Însă angajatorii trebuie să depună fişele fiscale la unitatea fiscală până în ultima zi din luna februarie. Tot până în această zi, firmele trebuie să dea angajaţilor câte o copie după fişele fiscale. Însă angajaţii care pe lângă salariu mai obţin şi venituri din activităţi independente sau din închiriere de bunuri au obligaţia să le anunţe şi ulterior să plătească impozite la secţiile financiare unde sunt arondaţi.

SPONSORIZĂRI
Contribuabilii pot alege şi în acest an să sponsorizeze, în limita a 2% din impozitul datorat statului, entităţile nonprofit care funcţionează legal, unităţile de cult, precum şi acordarea de burse private. Banii se opresc din impozitul anual datorat de contribuabil statului. Cum angajaţii care realizează numai ve­nituri din salarii nu mai au nimic de dat bugetului de stat, ei trebuie să facă un drum la secţia financiară din localitatea unde sunt arondaţi şi să completeze o cerere, Formularul 230.


Click pentru a mari imaginea

×