x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Calendarul taxelor din 2018. Cât și când trebuie să plătim

Calendarul taxelor din 2018. Cât și când trebuie să plătim

de Daniela Ivan    |    04 Ian 2018   •   13:10
Calendarul taxelor din 2018. Cât și când trebuie să plătim
Sursa foto: Christian Silva/Jurnalul

Românii care au o locuinţă, o maşină sau cei care obţin bani din contracte de comision, din închirieri de apartamente sau care lucrează ca liber-profesionişti sunt obligaţi să respecte un calendar de plată pentru taxele şi impozitele pe care le datorează statului. Orice zi de întârziere înseamnă penalităţi de 0,01% şi dobânzi de 0,02%.

Primăriile percep taxe locale pentru toţi proprietarii de locuinţe, terenuri (intravilane sau extravilane), posesorii de autovehicule şi de locuri de parcare. Plata acestora se poate face fără majorări, în două tranşe, până pe 31 martie, respectiv 30 septembrie, dar cine achită anticipat toată suma datorată până pe 31 martie beneficiază de o reducere de 10%.

Unde plătim taxele

Primăriile pun la dispoziţie mai multe modalităţi de plată, astfel încât fiecare cetăţean să poată alege varianta care-i este cea mai la îndemână. Concret, taxele locale pot fi plătite direct la direcţia de impozite şi taxe locale din primării, precum şi prin ordin de plată sau prin mandat poştal. Multe primării şi-au instalat POS-uri, astfel încât taxele locale să poată fi achitate şi cu cardul. În plus, există şi posibilitatea plăţii prin Internet, prin Ghiseul.ro. Din cele 3.180 de primării din România, numai 270 s-au înregistrat în Sistemul Naţional Electronic de Plată Online - Ghişeul.ro.

Fiscul se debirocratizează. Încet, dar sigur

Românii care obţin venituri din activităţi independente impuse pe bază de norme de venit sau în sistem real (pe baza datelor contabile) trebuie să meargă o dată la doi ani la secţiile financiare unde sunt arondaţi pentru a opta pentru varianta de plată pe care o aleg. La fel şi  proprietarii care închiriază locuinţe, terenuri, spaţii comerciale sau industriale sau cine câştigă bani din activităţi agricole. În funcţie de asta, trebuie să achite sumele datorate la datele stabilite în Codul Fiscal. Plata se poate face la casieriile secţiilor financiare unde fiecare contribuabil este arondat. Vestea bună este că oamenii nu mai trebuie să umble cu banii la ei pentru că pot plăti cu cardul la orice secţie financiară din ţară.

Puteţi sponsoriza activităţile nonprofit

Contribuabilii pot alege şi în acest an să sponsorizeze, în limita a 2% din impozitul datorat statului, entităţile nonprofit care funcţionează legal, unităţile de cult, precum şi acordarea de burse private. Banii se opresc din impozitul anual datorat de contribuabil statului. Cum angajaţii care realizează numai venituri din salarii nu mai au nimic de dat bugetului de stat, ei trebuie să anunţe, completând Formularul 230, unitatea fiscală din localitatea unde sunt arondaţi.

Salariaţii nu trebuie să plătească sau să depună vreo declaraţie la unităţile fiscale unde sunt arondaţi, chiar dacă au mai multe salarii. Aceste venituri se impozitează la sursă, cu 10% la fiecare loc de muncă, impozitare care este finală.

Proprietate intelectuală

Cine obţine bani din drepturile de proprietate intelectuală (scriitori, artişti plastici, ziarişti, muzicieni, arhitecţi, inventatori etc.) pot să răsufle uşuraţi, nu au prea multe drumuri de făcut la secţiile financiare. Plătitorii de venituri (firmele cu care colaborează) au obligaţia să calculeze şi să reţină la sursă 7% din venitul brut, pe care-l şi plătesc lunar la Fisc. Restul de 3%, diferenţa de la 7% la 10%, se plăteşte o singură dată pe an.

Pentru asta, cei care obţin bani din aceste drepturi trebuie să completeze şi să trimită la Fisc, până pe 25 mai, Declaraţia privind venitul estimat. Banii trebuie achitaţi în termen de 60 de zile de la primirea acasă a deciziei de impunere. Totodată, creatorii pot stabili cu firmele cu care colaborează ca acestea să reţină la sursă tot impozitul de 10%, caz în care nu mai au nicio treabă cu Fiscul.

În plus, persoanele care obțin venituri din activități independente vor aplica cota de CAS (25%) la baza de calcul care este venitul declarat (ales), dar nu poate fi mai mic decât salariul minim lunar brut brut. CAS se plătește trimestrial pe baza deciziei de impunere emise de autoritățile fiscale.

Cine plăteşte asigurări de sănătate

Cota CASS va fi de 10% și se va aplica veniturilor obținute după 1 ianuarie 2018. Contribuția de asigurări sociale de sănătate (CASS) nu este datorată pentru anumite categorii de venituri plătite din surse publice (de exemplu, șomeri, cadre didactice, pensionari). Veniturile din afaceri, chirie, investiții, agricultură și alte surse nu sunt supuse CASS în cazul în care persoana fizică obține și venituri salariale. Venitul obținut din activități independente, chirii, investiții, agricultură și alte surse va fi supus CASS în cazul în care persoana care îl obține nu este salariat, iar valoarea anuală depășește suma egală cu 12 salarii minime brute lunare. În acest caz, CASS (10%) se percepe pe baza lunară de calcul, egală cu salariul minim lunar brut. Persoanele care nu au venituri sunt, totuși, obligate să plătească CASS (cota de 10%) calculată la baza lunară de calcul care este egală cu salariul minim lunar brut.

Ce zile nu trebuie uitate

10 ianuarie. Persoanele care desfăşoară activităţi economice în mod independent sau care exercită profesii liberale trebuie să depună Declarația de înregistrare fiscală (Formularul 070)

25 ianuarie. Plata impozitului reținut la sursă în luna precedentă de către cei care obţin venituri din drepturi de proprietate intelectuală sau din premii și jocuri de noroc. Operaţiunea se va repeta în fiecare lună pe data de 25.

Depunerea Declarației privind obligațiile de plată a contribuțiilor sociale, impozitului pe venit și evidența nominală a persoanelor asigurate - Formularul 112. Operaţiunea se va repeta în fiecare lună pe data de 25.

Persoanele fizice care obțin salarii din străinătate pentru activități în România și persoanele fizice române angajate ale misiunilor diplomatice și posturilor consulare acreditate în România trebuie să depună Declaraţia privind veniturile sub formă de salarii din străinătate (Formularul 224). Declaraţia se va depune în fiecare lună pe data de 25 sau 26.

31 ianuarie. Românii care obţin venituri din închirieri de locuinţe, din activităţi independente sau agricole impuse pe bază de normă de venit au obligaţia să depună Declaraţia privind venitul estimat.

26 martie. Efectuarea plăţilor anticipate (trimestrul unu) pentru cei care realizează venituri în sistem real din activităţi independente, din cedarea folosinţei bunurilor (peste 5 contracte) şi din activităţi agricole.

30 martie. Prima tranşă de plată (50%) a impozitelor locale şi data limită până la care se acordă reducerea de 10% pentru plata integrală.

25 mai. Toţi contribuabili care realizează venituri în sistem real din profesii liberale, proprietate intelectuală sau din activităţi agricole au obligaţia să depune o Declaraţie privind venitul realizat în anul trecut. Inclusiv cei care realizează bani în străinătate.

25 iunie. Efectuarea plăţilor anticipate (tr. 2) pentru veniturile în sistem real din activităţi independente, din cedarea folosinţei bunurilor şi din activităţi agricole.

25 iulie. Persoanele care obţin bani din închirierea bunurilor şi au până la 5 contracte plătesc 50% din impozitul anual datorat.

25 septembrie. Efectuarea plăţilor anticipate (tr. 3) pentru veniturile în sistem real din activităţi independente, din cedarea folosinţei bunurilor şi din activităţi agricole.

28 septembrie. Ultima tranşă (50%) din impozitele locale.

25 octombrie. Plăţi anticipate în valoare de 50%  din impozitul pe venit (calculat pe baza normelor de venit) efectuate de către persoanele care obţin bani din activităţi agricole.

23 noiembrie. Persoanele care realizează venituri din închirierea bunurilor şi au până la 5 contracte plătesc 50% din impozitul anual datorat (tranşa 2)

14 decembrie. Plăţi anticipate în valoare de 50% din impozitul pe venit efectuate de către persoanele care obţin bani din activităţi agricole. Efectuarea plăţilor anticipate (tr. 3) pentru veniturile în sistem real din activităţi independente, din cedarea folosinţei bunurilor şi din activităţi agricole.

 

 

×
Subiecte în articol: dată limita plata impozit