x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie California, a cincea economie a lumii, inaintea Marii Britanii

California, a cincea economie a lumii, inaintea Marii Britanii

05 Mai 2018   •   15:52
California, a cincea economie a lumii, inaintea Marii Britanii

Economia statului american California a devansat-o pe cea a Marii Britanii, urcand pe locul cinci mondial, fiind depăşită, în termeni de Produs Inter Brut, doar de Statele Unite, China, Japonia şi Germania, arată statisticile oficiale.

 

Potrivit acestor date, PIB-ul statului California a crescut cu 126 miliarde de dolari în 2017 fata de 2016, depăşind pragul de 2.700 miliarde dolari. În aceeaşi perioadă PIB-ul Marii Britanii, calculat în dolari, a scăzut uşor din cauza fluctuaţiilor cursului de schimb.

Datele statistice evidenţiaza importanţa economică a Californiei, stat cu aproape 40 de milioane de locuitori si unde se afla Hollywood, capitala mondială a divertismentului, Silicon Valley, ce adaposteste marile companii IT, dar şi un prosper sector agricol.

Sectoarele care au contribuit cel mai mult la cresterea economica au fost serviciile financiare şi sectorul imobiliar, cu un avans de 26 miliarde dolari, urmate de tehnologia informaţiei (un plus de 20 miliarde dolari) şi sectorul manufacturier,  cu 10 miliarde dolari.

Lee Ohanian, profesor de economie la Universitatea din California precizează că performanţele economice solide înregistrate de acest stat american comparativ cu alte economii industrializate se datorează în primul rând productivităţii mari a muncitorilor. Comparativ, Marea Britanie are 25 de milioane de locuitori mai mulţi decât California dar Produsul său Intern Brut este mai mic. Ohanian atrage însă atenţia că puterea economică a Californiei este concentrată în metropolele de coastă din jurul oraşelor San Francisco, San Jose, Los Angeles şi San Diego. AGERPRES

×
Subiecte în articol: california economie a lumii PIB