x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Capitalismul chinezesc made in Voluntari

Capitalismul chinezesc made in Voluntari

16 Iun 2004   •   00:00

BUSINESS

Presedintele chinez Hu Jintao nu a ajuns la Voluntari sa vada roadele capitalismului chinezesc din Romania. English version Doar programul incarcat al vizitei sale a facut ca presedintele chinez Hu Jintao sa nu ajunga la Voluntari. Inaltul demnitar a ratat, astfel, posibilitatea de a vedea pe viu roadele capitalismului, pe altarul caruia trudesc conationalii sai din Romania.
FLORINA ZAINESCU, ADRIAN MIHAI

Faptul ca afacerile chineze in Romania merg bine se vede cu ochiul liber in centrele comerciale din Voluntari. Specializati in comert, in Bucuresti sunt aproape 8.000 de oameni de afaceri chinezi, dupa cum ne spune Wu Chaoshui, presedinte al Romania Orient International Group si al Organizatiei de Comert Romano-Chineza. Dintre acestia, 90% isi desfasoara activitatea in Complexele Comerciale Niro si Europa, de la marginea Bucurestiului, dupa cum apreciaza presedintele societatii.

PIONIER. Wu Chaoshui a venit in tara in urma cu 12 ani, fiind printre primii comercianti din acea parte a lumii ajunsi pe plaiuri mioritice. Ne-a ales stiind traditia de tari surori a Romaniei si Chinei, dar fara a avea prea multe informatii economice. La inceput a adus din tara sa imbracaminte si, in general, produse ale industriei usoare, ca majoritatea firmelor chineze. Afacerea pe care o avea in tara sa nu a abandonat-o, firma de acolo avand 50-60 de angajati.

DEPOZITE. Incepand din 2000, societatea pe care o administreaza in Romania a construit depozite pe 40 hectare, chiar in apropierea centrelor comerciale din Voluntari, pentru conationalii sai. Suma totala investita spune ca nu o mai cunoaste si ca, oricum, valoarea terenurilor a crescut intre timp, iar cifra de afaceri pentru anul trecut a fost de 7 miliarde lei. El este incantat de romani si de Romania, in general, dar se plange de dificultatile pe care le intampina cu obtinerea vizelor anuale de sedere, desi detine aici cinci-sase proprietati. De altfel, daca vizele de intrare ar fi mai usor de obtinut, numarul de oameni de afaceri chinezi din Romania ar fi mai mare. Wu Chaoshui mai crede ca acesta este si motivul pentru care investitiile in productie nu se fac, deoarece echipele tehnice ar trebui sa fie formate din specialisti chinezi a caror intrare in tara se face insa cu dificultate.

PUTINI. In rest, colaborarea cu autoritatile romane o considera buna. Sprijinul venit din tara natala se face si el simtit. De altfel, Wu Chaoshui s-a intalnit cu presedintele Chinei in vizita pe care acesta a desfasurat-o in Romania. L-a asteptat chiar la complexul comercial Orient, cu o urare de bun-venit, scrisa in chineza pe un banner rosu, dar, din cauza programului incarcat, vizita n-a mai avut loc. Pentru construirea unui cartier chinezesc in Bucuresti, Wu Chaoshui considera ca inca nu exista suficienta populatie de origine chineza.

SUCURSAlA. De altfel, Romania a inceput sa devina o destinatie atractiva pentru oamenii de afaceri chinezi. La ora actuala, China se afla pe locul al 22-lea in topul investitorilor straini, cele 8.200 de societati comerciale cu capital chinez aducand 56 de milioane de dolari in perioada 1991 - 2003. Majoritatea investitiilor sunt in sfera comertului si in productia de confectii textile - atat pentru piata interna, cat si pentru exportul in Uniunea Europeana.

Si autoritatile spera ca numarul chinezilor care fac afaceri in Romania sa creasca in urmatorii ani, a declarat, ieri, la Forumul Economic Romania - China, Mihai Daraban, prim-vicepresedinte al Camerei de Comert (CCIRB). Daraban a cerut autoritatilor de la Beijing infiintarea, in tara noastra, a unei sucursale a Bank of China si a unei societati mixte de asigurare - reasigurare, menite sa stimuleze majorarea investitiilor, dar si a schimburilor comerciale reciproce.

FACILITATI

Din pacate, in China sunt inregistrate doar doua firme cu capital romanesc, cu o investitie totala de 1,3 milioane de dolari. Dar afaceristii nostri sunt asteptati cu bratele deschise de "poporul-prieten". "Guvernul de le Beijing ofera facilitati si sprijin pentru societatile din Romania, care vor sa faca afaceri in China", a declarat, in cadrul forumului de ieri, Bo Xilai, ministrul Comertului din Republica Populara Chineza. Mai ales ca "tara este un santier pe intreg cuprinsul ei", dupa cum a afirmat acesta.

POTENTIAL

Schimburile comerciale dintre Romania si China au crescut de patru ori in ultimii patru ani, ajungand la 980 milioane de dolari in 2003, a declarat Mihai Daraban. "Dar aceste cifre sunt departe de a fi satisfacatoare, avand in vedere potentialul de dezvoltare al Chinei", a adaugat acesta. "Ne propunem ca valoarea schimburilor sa atinga 1,5 miliarde de dolari", sustine Dan Ioan Popescu, ministrul Economiei si Comertului. Principalele domenii de import/export sunt IT, industria petroliera si industria de gaze, a spus Popescu.
×
Subiecte în articol: economic romania tara