x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Carburanţi: Ieftinirile, praf în ochi

Carburanţi: Ieftinirile, praf în ochi

25 Oct 2008   •   00:00

Ieftinirile de carburanţi operate de marii operatori petrolieri din ţara noastră nu sunt decât praf aruncat în ochii românilor. În Occident, petroliştii au operat reduceri consistente de preţ, de până la 31% la benzină şi 27% la motorină.

Benzina a ajuns mai scumpă în România decât în Statele Unite
Foto:Jason Reed/Reuters





Petrom a renunţat joi la 900 de lei vechi din preţul fiecărui litru de benzină şi motorină vândut la pompă, în vreme ce Rompetrol a fost mai puţin darnic: doar 500 de lei vechi la benzină şi 300 de lei la motorină. Ieftinirile au apărut în aceeaşi zi în care Jurnalul Naţional scria că preţul benzinei şi cel al motorinei sunt cu circa 8.000 de lei vechi peste nivelul la care ar fi trebuit să scadă o dată cu ieftinirea petrolului. Rompetrol a mai operat de azi încă o reducere de preţ, cu 700 de lei vechi pe litru pentru carburanţii distribuiţi în staţiile sale.

 

Reducerile nu sunt nici pe departe similare cu cele practicate de companiile occidentale. Potrivit cotidianului francez Le Monde, care citează Uniunea Franceză a Industriilor Petroliere, un litru de benzină este 1,1882 euro, faţă de 1,4541 euro la 30 mai, în vreme ce benzina fără plumb 95 este 1,2769 euro, faţă de 1,4971 euro la finele lunii iunie, record din acest punct de vedere. Diferenţele sunt de 26,69 eurocenţi la benzina normală şi de 22,02 eurocenţi la cea fără plumb. Transformate în lei la cursul Băncii Naţionale a României (BNR) de ieri, care era de 3,6875 lei pentru un euro, scăderile sunt de 9.800 de lei vechi în cazul benzinei normale şi de 8.100 lei vechi la benzina fără plumb 95.

MAI SCUMPĂ CA-N AMERICA
În cazul benzinei vândute la americani, scăderile sunt şi mai drastice. Potrivit AAA, cel mai mare motorist din SUA, în urmă cu o lună, benzina era 3,715 dolari galonul, sortimentul premium costa 3,993 pe galon, iar motorina ajunsese 4,105 dolari pentru aceeaşi cantitate.

În ultimele patru săptămâni, giganţii americani ai petrolului, Exxon, Chevron şi ConocoPhillips, au redus preţurile cu circa un dolar pe galon, până la 2,78 dolari la benzina normală, 2,98 la Premium. La motorină, reducerea a fost de doar 60 de cenţi, până la 3,54 dolari. Cum un galon de benzină înseamnă 3,78 litri, putem calcula exact cât este preţul actual al benzinei în SUA. Astfel, efectuând transformările de rigoare, vedem că un litru de benzină normală este 0,73 dolari, cea premium este 0,78 dolari, pe când un litru de motorină costă 0,93 dolari. La cursul de 2,9392 lei anunţat ieri de BNR, asta înseamnă că un litru este între 2,14 şi 2,29 lei, în funcţie de sortiment. Motorina este vândută la 2,73 lei litrul. Numai în ultima lună, producătorii americani au scăzut echivalentul a 7.700 lei vechi pe litrul de benzină şi a 4.620 de lei vechi la motorină.

IEFTINIRI DE 30% ÎN SUA
Preţurile au urmărit permanent cotaţiile barilului de ţiţei de la bursele americane, după ce au ajuns la maxime de 4,114 dolari pe galon la benzină şi de 4,845 dolari la motorină la data 17 iulie; acum preţurile s-au redus concomitent cu scăderea barilului. Faţă de aceste maxime, până acum, companiile americane au redus preţul benzinei cu 31% şi cu 27% la motorină.

Transportatorii, micii benzinari şi şoferii din România sunt nemulţumiţi de faptul că petroliştii români doar urcă preţurile concomitent cu barilul, dar de la maximul de 147,5 dolari din iulie, scăderea până la 63 de dolari nu a fost urmată de ieftiniri corespunzătoare şi

la preţul de la pompă. În zilele de 27, 28 şi 29 octombrie, şoferii români au fost invitaţi să nu cumpere benzină, ca măsură de protest. Varujan Vosganian categorisea în urmă cu câteva luni preţurile Petrom drept “o sfidare”, în condiţiile în care compania extrage petrol cu redevenţe la jumătatea mediei din UE, iar accizele în preţ sunt cele mai mici din spaţiul comunitar.

De altfel, ieri, la reuniunea de urgenţă a OPEC, membrii organizaţiei au decis reducerea producţiei cu 1,5 milioane de barili pe zi pentru a determina creşterea şi stabilizarea preţului în urma scăderii consumului ca urmare a crizei mondiale.

×
Subiecte în articol: economic vechi dolari motorina benzina