x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie CARBURANŢI - Preţul benzinei este umflat artificial cu 17%

CARBURANŢI - Preţul benzinei este umflat artificial cu 17%

23 Oct 2008   •   00:00
CARBURANŢI - Preţul benzinei este umflat artificial cu 17%

Preţurile actuale ale carburanţilor sunt umflate cu 3.000 până la 8.000 de lei vechi pe litru şi nu se justifică după ce preţul petrolului a coborât de la maximul de 147 de dolari din 11 iulie la 71 de dolari.



Nu ar trebui să existe nici un preţ peste 4 lei pe litru la benzină sau motorină în România, şi astea doar la sortimentele Euro 5, pentru că nu e conform cu evoluţia preţului pe piaţa mondială. Benzina, care e acum 3,6 lei pe litru, trebuie să fie 3,2-3,3 lei pe litru, atât cât era anul trecut, când ţiţeiul era 70 de dolari pe baril, ne-a declarat Ion Tache, preşedintele Asociaţiei Benzinarilor Independenţi. Benzinarii sunt nemulţumiţi că nu se lucrează cu aceeaşi măsură ca şi în privinţa creşterilor de preţ. "Producătorii noştri, şi în speţă Petrom OMV, nu procedează aşa cu se procedează în Vest, iar noi nu putem fi de acord deoarece, dacă preţul e ţinut ridicat, scad vânzările", spune Tache.

Uniunea Naţională a Transportatorilor Rutieri din România (UNTRR) a anunţat că organizaţia va sesiza actuala situaţie la Consiliul Concurenţei. "Este anormal ca preţurile să nu scadă, iar companiile petroliere să aibă o polilică duplicitară: când ţiţeiul creşte la burse, creşte şi preţul carburanţilor, acum a scăzut la jumătate, iar preţurile nu au scăzut corespunzător. Sabia taie de două ori... E indiscutabil că au înţelegeri între ei pentru că, dacă nu există nici o înţelegere, de ce nu se reduc preţurile la nivelul de acum un an?", ne-a precizat şi Romeo Medan, vicepreşedinte al UNTRR. Ieri, barilul de petrol varia în jurul a 67,5 dolari, în vreme ce anul trecut ţiţeiul a atins prima oară 70 de dolari la data de 21 mai.

O ŢARĂ DE SPECULATORI
O analiză a preţurilor practicate de companii în urmă cu un an relevă diferenţe de 3.000-8.000 de lei vechi pe litru. Potrivit datelor furnizate de companii, la finele lunii octombrie a anului trecut, la data de 31 octombrie 2007, cel mai ieftin sortiment de motorină comercializat la Petrom era 3,28 lei pe litru în cazul Euro Diesel 4, în vreme ce cea mai ieftină benzină era Premium fără plumb 95 – de 3,33 lei. Acum, în urma scăderii de tarife operate la 17 octombrie 2008, cea mai ieftină motorină este tot Euro Diesel 4, 3,84 lei litrul, în timp ce cea mai ieftină benzină este Premium fără plumb 95, 3,62 de lei. Luând cazul motorinei Premium 95, diferenţa este de 5.600 de lei vechi pe litru, ceea ce înseamnă o creştere de 17% din preţul iniţial. În cazul benzinei, diferenţa este de doar 2.900 de lei vechi, dar oricum este cu 8,77% peste nivelul anului trecut. Şi asta în condiţiile în care anul trecut, la sfârşitul lunii octombrie, barilul era 94 de dolari faţă de 71 de dolari cât este acum. În cazul Rompetrol, diferenţele sunt şi mai mari. Benzina Efix 95 era 3,37 lei litrul la finele lui octombrie 2007, acum este 3,8 lei, în vreme ce motorina Efix Diesel era 3,36 lei, iar acum costă 4,12 lei. Diferenţele sunt de 4.300 de lei vechi la Efix 95 şi de 7.800 de lei vechi la motorina Efix Diesel.

Problema vine în situaţia în care Varujan Vosganian, ministrul Economiei şi Finanţelor (MEF), doreşte încă din luna mai supraimpozitarea profiturilor mari realizate de Petrom, pe care le-a caracterizat în urmă cu câteva luni drept "o sfidare", deoarece Petrom plăteşte redevenţe la jumătate faţă de media UE. Petrom a plătit anul trecut redevenţe de 283 milioane de lei, adică 5,7% din producţia de ţiţei a companiei. Redevenţele din România sunt la 6% din producţie, în vreme ce media europeană este de 12%. Numai pe primul semestru din acest an Petrom a înregistrat un profit net de 1,6 miliarde de lei, peste 435 de milioane de euro.

BOICOT LA POMPĂ
Şoferii vor să boicoteze timp de trei zile cumpărarea de carburanţi de la distribuitori ca măsură de protest faţă de faptul că petroliştii nu reduc proporţional preţurile. Internetul a fost împânzit cu un mesaj care îi invită pe toţi şoferii să nu alimenteze maşinile. "Dacă ei îşi bat joc de noi, haideţi să-i boicotăm. S-a decis ca, în zilele de 27, 28 şi 29 octombrie, toţi şoferii care văd această mizerie să facă front comun şi nimeni să nu alimenteze maşina şi să nu cumpere nimic din staţiile de carburanţi. "

×
Subiecte în articol: economic