x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Cărdăşie PNL-PD impotriva pensionarilor

Cărdăşie PNL-PD impotriva pensionarilor

de Carmen Vintila    |    06 Iun 2007   •   00:00
Cărdăşie PNL-PD impotriva pensionarilor
Sursa foto: LUCIAN ALECU/

Deputaţii PD şi PNL din Comisia de buget-finanţe s-au abţinut ieri la votul asupra proiectului de lege iniţiat de Dan Voiculescu, privind constituirea fondului destinat pensionarilor cu venituri reduse. "Colegii care s-au abţinut au votat, de fapt, impotriva fondului de solidaritate socială. Vă mulţumesc, dragi colegi de la PD şi PNL", a declarat liderul PC.

Deputaţii resping fondul de solidaritate

Fondul de solidaritate socială pentru pensionari nu s-a bucurat de susţinerea deputaţilor finanţişti. Proiectul iniţiat de PC va ajunge in plen cu raport de respingere.

Cu 12 abţineri şi 7 voturi "pentru", deputaţii din Comisia de buget-finanţe au respins ieri proiectul PC privind constituirea fondului de solidaritate socială in favoarea pensionarilor cu venituri reduse. "Colegii care s-au abţinut au votat, de fapt, impotriva fondului de solidaritate socială in favoarea pensionarilor. Vă mulţumesc, dragi colegi de la PD şi PNL", a spus liderul conservatorilor, Dan Voiculescu, prezent la comisie pentru a susţine legea in calitate de iniţiator. Printre cei care s-au abţinut la vot sunt: Nini Săpunaru (PNL), Graţiela Iordache, Dan Grigore şi Aurel Olărean (PD), Costel Ovidenie (independent) şi Erdei Istvan (UDMR).

AMĂNARE. Un alt proiect iniţiat de PC, care prevede neimpozitarea profitului reinvestit, a fost amănat pentru două săptămăni, la solicitarea PSD. Liderul PC a explicat la inceputul şedinţei că cele două proiecte se completeză unul pe celălalt şi nici unul dintre ele nu afectează bugetul de stat. El a arătat că taxa de solidaritate de 1% vine din profitul anual net al tuturor operatorilor economici. "Se transferă din profitul net o cotă mică pensionarilor, iar in compensaţie intreprinzătorilor le acordăm facilitatea ca toate profiturile reinvestite să nu mai fie impozitate", a precizat Voiculescu. Secretarul de stat de la Finanţe, Sebastian Vlădescu, a considerat insă această taxă una suplimentară, de majorare a cotei unice, şi a cerut amănarea celor două proiecte de legi pentru noi discuţii. Propunerea nu a fost insă acceptată de liderul PC, care a spus că cele două legi se află in Parlament de un an. "Oamenii de afaceri nu au nimic impotrivă să cedeze un leu pentru persoanele vărstnice. Poate au parlamentarii ceva impotrivă", a adăugat Voiculescu.

PROCEDURA. Ulterior, propunerea de amănare formulată de Vlădescu a suscitat discuţii in cadrul comisiei, preşedintele de şedinţă, deputatul PC Petru Călian, fiind acuzat de liberali şi de democraţi că nu a supus la vot propunerea de amănare. Chestiunii de procedură deputaţii i-au alocat mai mult timp decăt dezbaterii proiectelor de legi. "Ministerul Finanţelor nu are nimic a spune in acest proiect. Nu se afectează bugetul statului. E vorba de o valoare a unui individ care merge către un alt individ", a conchis liderul PC, Dan Voiculescu. Ulterior, Călian a anunţat că va contesta in plen votul din comisie pe proiectul privind fondul de solidaritate, precizănd că a constatat că cei patru deputaţi care au suplinit membri ai comisiei nu aveau mandat in acest sens.

Vot de blam

Preşedintele Alianţei Pensionarilor din Romănia, Liviu Damian, a condamnat decizia parlamentarilor din Comisia de buget-finanţe in privinţa sprijinirii pensionarilor. "Nu e bine ce s-a intămplat. Noi aşteptăm să se ajungă unde s-a promis cu pensiile. Un vot de blam pentru cei care au respins proiectul", ne-a declarat Liviu Damian. Şi preşedintele Federaţiei Naţionale a Pensionarilor, Cezar Vasile, i-a criticat pe deputaţi pentru că sunt lipsiţi de interes faţă de persoanele vărstnice. "Nu au voinţă politică să scoată pensionarii din mizerie", a spus Cezar Vasile, arătănd că sunt peste trei milioane de pensionari care trăiesc la limita subzistenţei.

70% au pensii sub 400 de lei

In luna martie 2007, din totalul de 5.589.466 de pensionari de asigurări sociale de stat şi agricultori, 70,6% au avut pensia sub 400 lei (3.947.436 de persoane), iar puterea de cumpărare a pensiei de bază medii de asigurări sociale de stat (364 lei) a fost de 72,4% din puterea de cumpărare a pensiei din octombrie 1990. 54.263 de pensionari (circa 1%) au incasat o pensie mai mare de 1.000 lei. "Indexările şi majorările pensiilor nu au asigurat pănă in prezent imbunătăţirea reală a nivelului de trai al vărstnicilor.

Decidenţii trebuie să analizeze cum se poate trăi cu o pensie mai mică de 400 de lei şi nu să vehiculeze procente de majorare, care ascund in realitate creşteri efective mici in valoare absolută, anihilate de creşterea permanentă a preţurilor la alimentele de bază, servicii şi medicamente", spune Florin Paşa, reprezentantul Consiliului Naţional al Persoanelor Vărstnice. Această stare de fapt jalnică a majorităţii persoanelor vărstnice poate fi normalizată numai prin măsuri excepţionale imediate.

Paşa susţine că situaţia deosebit de grea in care se află astăzi vărstnicii este cauzată şi de faptul că in structura administraţiei publice centrale nu există o agenţie care să se consulte cu reprezentanţii pensionarilor la iniţierea de acte normative. "Pensionarii au aşteptat 17 ani cu speranţa că vor beneficia de un trai decent şi nu mai au mult timp să aştepte, fapt pentru care este necesar să se treacă de indată la aplicarea unor măsuri excepţionale, pentru ca viaţa lor să inregistreze o imbunătăţire evidentă", a concluzionat Florin Paşa.

×
Subiecte în articol: economic pensionarilor