x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Care sunt câştigătorii unei pieţe de 65 de miliarde de dolari. Cele mai bune jocuri video din 2011

Care sunt câştigătorii unei pieţe de 65 de miliarde de dolari. Cele mai bune jocuri video din 2011

de Robert Veress    |    29 Dec 2011   •   14:10
Care sunt câştigătorii unei pieţe de 65 de miliarde de dolari. Cele mai bune jocuri video din 2011

Conform unei analize DFC Intelligence, citata de Reuters, industria globala a jocurilor de noroc a depasit, anul acesta, uimitoarea cifra de 65 de miliarde de dolari, in crestere cu 2,3 miliarde de dolari fata de finele anului 2010.

Cea mai mare parte a acestei sume o reprezinta chiar vanzarile de jocuri (soft-ul necesar rularii acestora) pe suport fizic (CD sau DVD), din care se incaseaza, anual, 30 de miliarde de dolari. Alte 18 miliarde de dolari s-a estimat ca s-au incasat din vanzari online, cifra fiind in crestere cu 2,4 miliarde de dolari, fata de 2010.

In ceea ce priveste consolele, Nintendo a vandut, din 2006, pana in iunie anul acesta, 235,6 milioane de console (!), Microsoft a vandut 55 de milioane de Xbox-uri, iar Sony peste 50 de milioane de Playstation 3. E ca si cand absolut fiecare cetatean al SUA si al Romaniei la un loc ar detine propria lui consola pentru jocuri la televizor.

Topul producatorilor de jocuri video este condus de Activision Blizzard, cu incasari anuale de aproape 5 miliarde de dolari, urmat de Electronic Arts (3,8 miliarde), Ubisoft si Take-Two Interactive Software (1,4 respectiv 1,13 miliarde de dolari).

Este limpede ca, miza fiind atat de mare si campaniile de promovare sunt pe masura. Cele mai dure campanii nu sunt cele publicitare –evidentiate ca atare-, ci acelea “ambalate' sub forma unor recenzii (review-uri). De la o revista de specialitate la alta sau de la un site la altul, parerile specialistilor difera incredibil de mult.

Yahoo! a realizat, recent, un Top 10 al jocurilor de noroc din 2011, din care a omis jocul Battlefield 3 (al celor de la Electronic Arts), vazut de multi gameri (se pronunta gheimari), ca jocul numarul unu. De fapt, multi dintre cititorii articolului cu pricina s-au intrebat cu ce suma au sponsorizat topul cei de la Activision Blizzard. Pe de alta parte Battlefield 3 nu a ocupat in niciunul dintre topurile de specialitate locul unu.

In top 10 Yahoo!, prima pozitie este ocupata de jocul Batman Arkham City, un joc de rol (RPG), care este disponibil atat pe console, cat si pe calculatoarele PC cu sistem de operare Windows. Urmeaza, in ordine: Call of Duty: Modern Warfare 3, Deus Ex: Human Revolution, Forza Motorsport 4, Gears of War 3, La Noire, The Elder Scrolls V: Skyrim, The Legend of Zelda: Skyward sword, Uncharted 3: Drake’s Deception si Mario Cart 3DS.

Ce mira foarte mult in legatura cu acest top sunt, dincolo de absenta Battlefield 3, alte doua omisiuni: 1. Red Dead Redemption, un shooter (joc de impuscaturi) la persoana a treia, care se regaseste de 10 ori pe prima pozitie in topurile intocmite de alte organizatii, publicatii sau site-uri de specialitate: 1UP.com, Academy of Interactive Entertainment, Electronic Gaming Monthly, Gamasutra, Game Informer, GamesRadar, GameSpy, Game Developers Choice Awards, Kotaku, Spike Video Game Awards;

2. Lipseste din topul Yahoo si jocul de rol Mass Effect 2, vazut campion de Interactive Achievment Awards, Bafta Game Awards, Eurogamer, Game Trailers, Giant Bomb, IGN, Joystiq, New York Times, X-Play, GameFAQs.

×