x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Carnea și produsele din carne ar putea avea TVA de 9% din luna august

Carnea și produsele din carne ar putea avea TVA de 9% din luna august

de Elena Stan    |    20 Mar 2014   •   15:43
Carnea și produsele din carne ar putea avea TVA de 9% din luna august
Evaziunea fiscală din acest domeniu este de 40% din piață, ajungând la 1,5 miliarde de euro

Scădere TVA la carne și la produsele din carne ar putea fi aplicată din august, după discutarea măsurii cu Fondul Monetar Internațional, a declarat Liviu
Harbuz, vicepreședinte al Comisiei de Agricultură din Camera Deputaților. ''Pregătim scăderea TVA la carne și produse din carne, dar și la legume-fructe și ulterior la lapte și produse din lapte. Calendarul presupune ca în august să începem pentru carne și produse din carne'', a spus Liviu Harbuz, potrivit Agerpres. Măsura depinde în mare parte de rezultatele înregistrate de autorități în domeniul panificației, unde cota redusă de TVA, de la 24% la 9%, a fost introdusă în septembrie 2013. ''La produsele de panificație a funcționat foarte bine (n.r cota redusă la 9%). Sperăm ca și la carne și produse din carne să avem același succes'', a declarat Liviu Harbuz.

Fructe și legume sau carne?

Deși, anul trecut, după reducerea TVA la pâine la 9%, autoritățile au anunțat extinderea acestei măsuri în primul rând la carne și produse din carne, ulterior tot mai multe voci au susținut o reducere a TVA la legume și fructe și la produsele bio. Deoarece anunțul a nemulțumit asociațiile din domeniul cărnii, acestea au anunțat recent că vor demara o amplă campanie pentru reducerea TVA la carne și produse din carne. ''Sperăm să informăm opinia publică despre impactul acestei măsuri. Vom trece chiar la manifestări în fața Ministerului Agriculturii, pentru că vrem să arătăm ce se întâmplă pe acest segment, respectiv cât este TVA în Uniunea Europeană, cum influențează consumul și industria, care este influența asupra bugetului și la raft. Campania se va derula până în luna septembrie, practic între alegerile europarlamentare și cele prezidențiale'', a declarat Radu Timiș, președintele Asociația Română a Cărnii (ARC). Reprezentanții companiilor și cei ai patronatelor de profil consideră că reducerea TVA la carne, preparate din carne și pește este cea mai importantă măsură ce ar trebui aplicată în perioada următoare. Măsura ar putea avea efecte extrem de benefice asupra acestor industrii, mai ales că sectorul se confruntă și cu o evaziune fiscală pe măsură, respectiv de 40% din piață. Mulți producători români din industria cărnii sunt în pragul insolvenței din cauza scăderii consumului, de aceea reducerea TVA ar reprezenta o gură de oxigen pentru industrie. Valoarea pieței totale de carne, respectiv carne de pui, de porc și preparate, este estimată la 3,2 miliarde de euro.

Există mai multe proiecte de reducete a TVA


Ideea aplicării unei cote de TVA redusă la carne și produse din carne a generat un război politic pentru paternitate, fapt care ar putea avea consecințe negative, a explicat Sorin Minea, președintele Romalimenta.

''Este un război politic pe paternitatea ideii (cotă de TVA redusă la carne și produse din carne - n.r.), ceea ce pe mine nu mă interesează. La ora actuală sunt în negocieri avansate cu Ministerul Agriculturii, deci cu domnul Daniel Constantin. Văd că brusc și dintr-o dată apar și alte partide politice, am înțeles încă vreo două-trei, care militează și au proiecte de scăderea a TVA. Copilul cu multe moașe moare. Dacă fiecare are un proiect separat, și nici unul dintre ei nu a discutat cu noi, s-ar putea să nu iasă niciun proiect, ci să fie doar o luptă politică'', a declarat Sorin Minea. Acesta a precizat că discuțiile cu Ministerul Agriculturii durează de peste 6 luni și că sunt avansate.

×