x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie "Cartelul petroliştilor" a primit amenzi-record de 205 milioane de euro de la Consiliul Concurenţei

"Cartelul petroliştilor" a primit amenzi-record de 205 milioane de euro de la Consiliul Concurenţei

de Mediafax    |    Daniel Ionaşcu    |    09 Ian 2012   •   21:00
"Cartelul petroliştilor" a primit amenzi-record de 205 milioane de euro de la Consiliul Concurenţei

Consiliului Concurentei a amendat cu 205 milioane de euro companiile petroliere din Romania, repre­zen­tand 3% din cifra de afaceri pe anul 2010 pentru ca s-au inteles sa elimine sortimentul de benzina Eco Premium, care le bloca lantul logistic si care repreenta 20% din vanzarile de benzina din Romania.

Aceasta este cea mai mare sanc­tiu­ne acordata vreodata benzinari­lor in Europa, a declarat Bogdan Chi­ri­toiu, presedintele institutiei, d­e­pa­sind nivelul de 7,9 milioane de euro cu care au fost sanctionate o serie de companii din Spania si pe cel de 43 de milioane de euro din Cipru, care a fost intre timp anulat de justitie.

Societatile in cauza sunt Petrom – care a fost si initiatorul cartelului, OMV Petrom Marketing, Rompetrol Downstream, Lukoil Romania, MOL Romania Petroleum Products si ENI Romania. Acestea au decis impreu­na eliminarea combustibilului pentru ca le bloca lantul logistic si necesita tancuri speciale de depozitare. 'Companiile au facut economii importante prin scoaterea sortimentului in cauza, insa nu acest lucru este cel mai important, ci faptul ca legea concurentei pedepseste intelegerea, chiar si una nepusa in practica', a afirmat Chiri­toiu in cadrul conferintei.

Oficialul a argumentat ca, practic, 20% dintre soferii cu masini pe benzi­na au fost fortati sa se reorienteze spre alte sortimente. Pentru cei cu ma­sini mai vechi companiile au venit cu varianta comercializarii aditivilor respectivi la sticluta pentru a putea fi adaugati direct in rezervor, ceea ce nu e sigur pentru consumatori din moment ce acesta este toxic.

Amenda ar fi putut fi mai mare cu 30% daca institutia ar fi aplicat cei 3% la cifra de afaceri record din 2011, an in care cotatiile barilului au explodat si s-au mentinut la o medie de 110 dolari. Intrebat de ce amenda data nu a fost la maximul de 10% din cifra de afaceri prevazut de legislatie, Chiritoiu a spus ca intelegerea a afectat doar o parte a pietei, fiind doar 20% din vanzarile de benzina din tara, iar per total, sortimentul respectiv era sub 5% din piata. El a mai completat ca nivelul de 3% este unul mediu, acordat si in cazul Orange si Vodafone anul trecut, insa domeniul telecom inregistreaza afaceri mai mici decat cel petrolier.

Companiile nu sunt multumite cu verdictul si au anuntat ca vor contesta in instanta amenda. Societatile din grupul Petrom au fost sanctiona­te cu 503,8 milioane lei, suma re­pre­zentand peste 57% din amenzile aplicate celor sase companii petro­li­e­re, potrivit unui co­mu­nicat transmis de Bursei de Valori Bucuresti (BVB). Rom­pe­trol a fost si mai virulenta in limbaj. 'Con­sideram ca, in ceea ce priveste Rom­petrol Downstream, concluziile raportului de investigatie au fost to­tal nejustificate si ne­do­ve­di­te, iar de­cizia Consiliului Concu­ren­tei de sanctionare este nelegala si neintemeiata', se arata intr-un comunicat de presa.

De ase­me­nea, MOL 'va depune o cerere pen­tru suspendarea executiei deciziei si o va con­testa la Curte de Apel Bu­cu­resti in termen de 30 de zile de la co­mu­nicare, conform legislatiei lo­ca­le'.

Companiile argumenteaza ca o directiva europeana si o ordonanta de urgenta le obliga sa scoata de la comercializare sortimentul respectiv. Insa Consiliul Consurentei spune ca directiva nu se aplica in anii 2007-2008, iar ordonanta de urgenta la care fac referire grupurile nu le spunea sa elimine sortimentul, ci sa produca o benzina mai putin poluanta, ceea ce era mai scump pentru petrolisti.

×