x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Cartofii fac România campioană europeană. La inflaţie

Cartofii fac România campioană europeană. La inflaţie

de Valentin Gros    |    18 Apr 2019   •   12:00
Cartofii fac România campioană europeană. La inflaţie

România a înregistrat în martie cea mai mare rată anuală a inflaţiei din Uniunea Europeană (4,2%), după ce în primele trei luni din 2019, cartofii, legumele şi fructele au suferit scumpiri puternice. În martie, rata anuală a inflaţiei în zona euro a scăzut la 1,4%, de la 1,5% în luna precedentă, şi s-a menţinut la 1,6% în UE.

Pe locurile următoare în topul european al creşterii preţurilor, conform datelor publicate de Eurostat, figurează Ungaria (3,8%), Olanda (2,9%), Bulgaria (2,8%), Slovacia şi Letonia (2,7%). La polul opus se află Portugalia (0,8%), Grecia (1%), Irlanda, Croaţia, Italia, Cipru, Finlanda (toate aceste cinci ţări cu 1,1%).

Comparativ cu februarie 2019, inflaţia anuală a scăzut în şase state membre UE, a rămas stabilă în două şi a crescut în 19 ţări.

Topul intern

În România, cea mai mare creştere de preţ, în martie faţă de decembrie 2018, a fost înregistrată la cartofi (26,3%), potrivit Institutului Naţional de Statistică (INS). Această scumpire, intervenită la un produs cu volum mare de tranzacţionare în piaţă, influenţează puternic rata generală a inflaţiei.

De asemenea, în martie faţă de decembrie, au avut loc majorări substanţiale de preţ şi la alte produse cu volum ridicat de vânzări: 20,6% la categoria „alte legume şi conserve de legume”, 19% la legume şi conserve de legume.

Pe poziţiile următoare în topul scumpirilor se află, la distanţă destul de mare de primele trei, alte mărfuri pe care românul le cumpără în mod frecvent: fructe şi conserve din fructe (6%), fructe proaspete (3%).

În România, în primele trei luni ale acestui an, au apărut şi scăderi de preţuri. Astfel, transportul aerian a înregistrat un indice de preţ de 92,6 (respectiv o ieftinire de 7,4%), ouăle un indice de 94,8%, iar la categoria „fasole boabe şi alte leguminoase” indicele a fost de 99,8%.

La încălţămintea din piele şi la serviciile poştale preţurile au stagnat.

Preţul gazelor şi-a calmat creşterea

Şi anul trecut pe vremea aceasta (adică în martie 2018 faţă de decembrie 2017), INS a afişat la cartofi una dintre cele mai mari creşteri de preţ, de 5,5%, dar oricum cu peste 20 puncte procentuale mai mică decât cea de acum (înregistrată în martie 2019 faţă de decembrie 2018). La acel moment, cartofii ocupau locul 2 în topul majorărilor de preţ, după gaze, care se scumpiseră cu 5,7%. Între timp, gazele şi-au atenuat considerabil evoluţia, având un avans de numai 0,2% în primele trei luni din anul în curs. La finele anului trecut (decembrie 2018 comparativ cu decembrie 2017), cartofii aveau o creştere record, de 39,7%, pe locurile următoare în clasament aflându-se categoria „alte legume şi conserve de legume” (23,4%) şi gazele (care atinseseră o majorare puternică, de 16,6%).

 

 

×
Subiecte în articol: inflatie romania