x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Casa Presei - Haos la vanzare

Casa Presei - Haos la vanzare

de Iohanna Onaca Purdea    |    15 Dec 2006   •   00:00
Casa Presei - Haos la vanzare

Societatile de presa care formeaza majoritatea chiriasilor din Casa Presei vor putea cumpara spatiile de la RAPPS cu un avans de 30% si achitand rate timp de cinci ani. Totusi, RAPPS nu a facut inca o evaluare a spatiilor, iar o parte din terenuri nu apartin Regiei.

Spatiile din Casa Presei, aflata in patrimoniul Regiei Autonome Administratia Patrimoniului Protocolului de Stat (RA-APPS), ar trebui vandute prin licitatie publica, nu prin negociere cu societatile de presa chiriase, sunt de parere reprezentantii Institutului pentru Politici Publice (IPP). Costin Ciobanu, asistent programe in cadrul IPP, a explicat ca reducerea sumei cerute in avans de la 70% la 30%, precum si posibilitatea de plata prin rate lunare esalonate pentru o perioada de maximum cinci ani sunt masuri luate in interesul companiilor de presa, nu al statului. Ministrul-delegat pentru Secretariatul General al Guvernului, Radu Stroe, a explicat ca si el prefera licitatia publica pentru imobilele RA-APPS, insa acolo unde exista contracte aflate in derulare trebuie respectat dreptul chiriasului de a negocia cumpararea.

CONTROVERSE. Jurnalistul Cristian Tudor Popescu a propus ca institutiile de presa care achizitioneaza spatii in Casa Presei sa aiba interdictie la vanzarea acestora pe o perioada de cinci ani. Initiativa a fost contestata de reprezentantii SGG, care sunt de parere ca masura ar ingradi dreptul la proprietate si au propus ca aceasta clauza sa fie valabila doar pentru perioada in care cumparatorii achita ratele anuale. Mihai Tatulici, membru al Clubului Roman de Presa, a propus vanzarea integrala a spatiilor din Casa Presei, nu secvential, aici fiind inclus si spatiul de care beneficiaza Imprimeria Coresi. Aceasta companie are in proprietate o suprafata de 51.000 de metri patrati, in timp ce RA-APPS administreaza 75.000 mp.

FARA EVALUARE. In prezent, pentru spatiile din Casa Presei exista o serie de evaluari efectuate in 2003, care insa nu mai sunt valabile acum. Potrivit reprezentantilor RA-APPS, spatiile din Casa Presei vor fi, in prima parte a anului viitor, inscrise in cadastru si evaluate individual. Parcarea din fata Casei Presei se afla in administrarea Primariei Sectorului 1, iar statul pierde anual circa 800.000 de euro din neadministrarea parcarii, a afirmat Mihai Tatulici. In plus, pe unele terenuri din incinta Casei Presei exista litigii, pe care reprezentantii RA-APPS spera sa le rezolve in perioada urmatoare. In prezent, in Casa Presei sunt chiriasi ai RA-APPS 86 de agenti economici din presa si cultura.

×
Subiecte în articol: casa economic presei casa presei