x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Case cu certificat energetic din 2011

Case cu certificat energetic din 2011

de Irina Crudu    |    30 Dec 2009   •   00:00

Introducerea obligativităţii certificatului energetic pentru operaţiunile de vânzare, achiziţie sau închirierea de locuinţe a fost amânată de Guvern cu un an, până la 1 ianuarie 2011, prin ordonanţă de urgenţă.



Uniunea Naţională a Notarilor Publici din România a solicitat, în urmă cu trei săptămâni, amânarea termenului de aplicare a Legii 372/2005, considerând că impunerea de la 1 ianuarie 2010 a certificatului energetic va majora preţul caselor vechi cu 5%-10% şi va bloca tranzacţiile. Asociaţia Română a Agenţiilor Imobiliare a solicitat şi ea amânarea implementării acestei legi pentru semestrul al doilea al anului viitor.

Nu toţi sunt însă de acord cu faptul că introducerea obligativităţii certificatului energetic pentru operaţiunile de vânzare, achiziţie sau închiriere de locuinţe ar putea creşte preţul tranzacţiilor. Ministerul Dezvoltării a susţinut că preţul certificării energetice nu îl influenţează semnificativ pe cel al tranzacţiilor, deoarece reprezintă un procent nesemnificativ în raport cu celelalte cheltuieli pentru efectuarea tranzacţiilor imobiliare.

Legea 372/2005, care prevede ca la închirierea oricărui contract de vânzare-cumpărare sau închiriere pentru apartamente sau clădiri va fi obligatorie prezentarea certificatului de performanţă energetică a clădirii, a intrat în vigoare la 1 ianuarie 2007 şi ar fi trebuit aplicată la 3 ani de la această dată, adică la 1 ianuarie 2010.

Prin certificat, potenţialul cumpărător sau chiriaş este informat asupra performanţei energetice a apartamentului, exprimată. Mai exact, potenţialul cumpărător este informat, în principal, asupra consumului total anual specific de energie, exprimat în kWh/mp arie utilă, respectiv asupra consumului de căldură anual specific pentru încălzire, apă caldă de consum şi iluminat. Eficienţa energetică a apartamentului va fi încadrată într-o clasă energetică - de la clasa A - eficienţă energetică ridicată, la clasa G - eficienţă energetică scăzută, în funcţie de consumul total anual specific de energie, menţionează instituţia.

×
Subiecte în articol: economic