x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Case de schimb in ceata

Case de schimb in ceata

06 Noi 2004   •   00:00

ECONOMIC
Cutremurul de pe piata valutara a fost resimtit din plin de casele de schimb valutar, care au ajuns sa schimbe cursul si de zece ori pe zi. Multe au pierdut sume importante in prima zi, cand au fost nevoite fie sa vanda euro sub pretul la care l-au cumparat, fie sa inchida si sa plece acasa.
DANIELA IVAN

Click pentru a mari imaginea
MINUNE. Evolutia cursului de schimb in ultimele zile i-a uluit pana si pe valutisti
Precautie. Acesta este cuvantul care caracterizeaza cel mai bine atmosfera care s-a inregistrat ieri pe Bulevardul Magheru, locul din Capitala cu cele mai multe case de schimb valutar. Patronii acestora par bulversati, trag cu ochii unii la altii, nu stiu la ce pret sa vanda sau sa cumpere, nu stiu daca maine valutele vor mai scadea sau vor mai creste. "Riscul afacerii este acum mult mai mare. Am pierdut bani in prima zi, iar acum tin o diferenta foarte mare intre cursul de vanzare si cel de cumparare, atat la euro, cat si la dolar. Fac asta pentru ca vreau sa astept, sa nu risc", spune patronul unei case de schimb de pe bulevard. Ca el actioneaza majoritatea. Diferenta intre cursul de vanzare si cel de cumparare la euro era cuprinsa intre 1.000 si 1.500 de lei, ieri, la ora 12.

CURAJ. Altii mai curajosi sau poate mai bine informati cu ceea ce se intampla pe piata interbancara au redus pe la ora 11:45 diferenta dintre vanzare si cumparare, ridicand cursul la cumparare cu 200-300 de lei. O miscare inteligenta care a anticipat cursul BNR de astazi, in crestere cu 400 de unitati la euro si cu 200 la dolar.

Prima casa de schimb care a afisat pentru euro un curs de 39.400 de lei la cumparare si de 39.930 la vanzare a atras in nici 10 minute un vanzator important. "Vand 3.500 de euro aici pentru ca acesta este cel mai bun curs. Astazi am nevoie de lei", spune omul.

DINAMISM. Piata valutara pare trezita din inertia in care intrase, inainte de anuntul Bancii Centale. Ieri, pana la ora 12, cursurile s-au schimbat de trei ori, euro luand de fiecare data ceva in plus. "Asta nu e nimic", spune angajatul unei case de schimb. "Joi am modificat de zece ori cursurile, de fiecare data in jos", adauga el. Si bancile care au case de schimb s-au miscat in viteza. La prima ora, cursul pentru euro a debutat cu 39.100 lei la cumparare, apoi peste o ora a crescut brusc la 39.400 lei, iar peste alte 40 de minute a ajuns la 39.440 lei. Aceeasi banca a practicat la vanzarea euro, la inceput 39.950 de lei, apoi 40.200 de lei, curs pe care l-a pastrat mai multe ore. Dolarul a fost mai stabil, neprezentand un mare interes.

CERERE SLABA
Populatia nu a parut foarte impresionata de scaderea valutei si nu s-a ingramadit la casele de schimb sa cumpere dolari sau euro, acum ca aceste valute sunt mai ieftine. "Lumea sta pe loc, nici nu cumpara, nici nu vinde", spun patronii exchange-urilor. Rar vine cineva, insa cu sume mari, probabil persoane care incearca sa speculeze sau chiar au nevoie sa schimbe bani.

CURS FLUCTUANT
Un euro s-a putut cumpara ieri cu 39.690- 40.200 de lei, in functie de casa de schimb sau de perioada zilei in care s-a facut tranzactia. Cine a dispus de o suma mai mare de bani a putut intra, prin intermediul unei banci, pe piata interbancara la licitatie, insa nu a putut lua mai mult de 39.600- 39.900 lei, in functie de suma tranzactionata. La vanzare, euro a fluctuat intre 39.000 si 39.500 de lei. Un dolar s-a cumparat cu 30.100-30.800 lei si s-a vandut cu 31.000-31.780 lei.
CE VA FI ASTAZI
Euro si dolarul si-au oprit caderea fata de leu, iar cursul a reintrat pe spirala urcusului si coborasului. Banca Nationala a anuntat pentru astazi ca un dolar valoreaza 30.950 de lei, cu 240 de lei mai mult decat ieri, cand se depreciase cu 568 de lei. Un euro a fost cotat cu 39.814 lei, mai mult cu 367 de lei, dupa ce ieri scazuse cu 284 de lei.

…

×
Subiecte în articol: economic schimb