x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Casele de lux isi vor dubla preturile

Casele de lux isi vor dubla preturile

21 Oct 2004   •   00:00

Pretul apartamentelor de lux se va dubla in urmatorii anii, o data cu apropierea momentului integrarii Romaniei in Uniunea Europeana.

DANIELA IVAN

TENDINTA. Agentiile imobiliare se plang ca nu pot construi in Bucuresti
Piata rezidentiala din Capitala se va imparti in doua categorii, una cu case si apartamente de lux, si cealalta adresata clasei mijlocii a populatiei. Ambele categorii vor inregistra cresteri ale preturilor, mai accentuate in cazul locuintelor de lux, unde preturile vor ajunge pana la 3.000-4.000 de euro pe metru patrat. "Pretul apartamentelor de lux se va dubla pana in 2007. Daca in prezent pretul este cuprins intre 1.200 si 2.000 de euro pe metrul patrat, atunci va ajunge la 4.000 de euro", a declarat Ionut Bordei, reprezentantul companiei imobiliare Eurisko, in cadrul unei seminar organizat de revista Biz.

MOTIVE. La miscarea preturilor vor contribui, pe de-o parte, cererea ridicata, iar, pe de alta parte, cresterile de preturi la materiale de contructii si a costurilor cu mana de lucru, inregistrate deja in ultima vreme. Proiectele rezidentiale cunosc o dezvoltare accentuata, in special in zonele din apropierea Bucurestiului, spre deosebire de interiorul orasului, unde birocratia incetineste foarte mult expansiunea, considera Bordei. Investitorii din domeniul imobiliar sunt afectati de durata lunga de timp in care un proiect este finalizat, intarzierea fiind cauzata de numarul ridicat de acte, avize si autorizatii necesare. Un alt obstacol pentru dezvoltarea imobiliara este reprezentat de imposibilitatea transferului unui contract de credit de la o persoana la alta, a mai spus Bordei.

PIATA. In Bucuresti, in prezent pe piata exista 200 de cereri de apartamente de lux dispersate in mai multe zone si oferte numai pentru 170 de apartamente. "In acest moment exista cinci milioane de potentiali cumparatori de case, insa lumea sta in expectativa, pentru ca dobanzile sunt prea ridicate la credite", a declarat Ionut Costea, directorul Raiffeisen Banca pentru Locuinte. El a aperciat ca pana la finele anului, valoarea totala a tranzactiilor imobiliare va fi de 7,5 miliarde de dolari. "Potrivit calculelor, pana in 2007 aceasta valoare va ajunge la 11 miliarde de dolari, adica vom avea o crestere de circa un miliard de dolari pe an", a adaugat Costea. Aceasta piata are un potential ridicat deoarece peste 56% din locuinte sunt intr-o stare foarte proasta.

CERERE

Doar 80% din apartamentele nou-construite indeplinesc cerintele unei locuinte de lux, considera reprezentantii pietei imobiliare. Un apartament de lux trebuie sa fie bine pozitionat, arhitectura acestuia sa dea senzatia de caldura, sa nu aiba aspect exterior al unul bloc de birouri sau al unei locuinte vechi. Camerele apartamentului sau casei trebuie sa fie cochete, iar dormitoarele sa nu fie mai mari de 40 metri patrati. Zona de zi trebuie sa fie bine delimitata de cea de noapte. Intrarea in locuinta sa nu se faca pe langa zona de noapte, ci doar pe langa zona de zi. Imobilul trebuie sa fie dotat cu instalatie centrala de aer conditionat, sa detina centrala, internet prin cablu. Finisajele sunt mai putin importante deoarece se schimba o data cu moda, la cativa ani, dar trebuie sa denote bun gust si sa fie de calitate. Societatile de constructii primesc cereri pentru apartamente cu 2-4 camere, cu spatii cuprinse intre 60 si 120 de metri patrati si preturi de 70.000-150.000 de euro.
×
Subiecte în articol: economic